Naturalny środek leczniczy. Liście orzecha włoskiego. Oto przepis na napar, który każdy powinien znać

Przepis na napar, który jest naturalnym środkiem leczniczym uzyskanym z liści orzecha włoskiego. Dzięki swoim właściwościom orzech włoski, w niektórych kręgach kulturowych nazywany jest drzewem życia.

Wspomniane już liście orzecha włoskiego mają lecznicze właściwości wspierające organizm. Przydatne są również przy zabijaniu bakterii i dezynfekcji. Owady takie jak komary, mole i muchy nie są w stanie znieść smaku orzecha włoskiego.

Liście orzecha włoskiego należy zebrać jeszcze przed osiągnięciem ostatniego etapu rozwoju, po czym ususzyć w promieniach słońca.

Wspomniane liście posiadają zdrowotne i lecznicze właściwości. Posiadają cenny i wyjątkowy skład a ich zalety to:

  • zwalczanie pasożytów i robaków
  • właściwości immunostymulujące
  • właściwości hemostatyczne
  • właściwości przeciwbólowe
  • właściwości przeciwgrzybicze
  • wspomaganie gojenia ran

Liście orzecha włoskiego można wykorzystać na wiele sposobów. Jeden z nich to sporządzenie odwaru. Aby to zrobić, należy łyżeczkę zmiażdżonych liści zalać gotującą się wodą, pozostawić na minimum godzinę i wreszcie odcedzić.

Odwar ten zalecany jest na:

  • cukrzycę
  • biegunkę
  • krwawienie wewnętrzne
  • miażdżycę
  • choroby układu pokarmowego

Wywar stosować można w celu pozbycia się pasożytów, a także jako środek tonizujący dla całego organizmu. Wywar nadaje się również do zewnętrznego stosowania, ponieważ wzmacnia włosy, wspomaga pozbycie się różnych chorób skóry w tym trądziku. Do tego łagodzi ból gardła. Odwar skuteczny jest w przypadku niegojących się ran i czyraków.

Niezwykle łatwe jest przyrządzenie z liści zwykłej herbatki. W tym celu parzymy 1 łyżkę stołową liści i wsypujemy je do filiżanki, w której znajduje się wrząca woda. Filiżankę przykrywamy i parzymy przez 10 minut. Tak przygotowany napój parzyć można nawet 3 razy dziennie.

Niektórzy ucieszą się na wieść, że z liści da się przyrządzić nalewkę, która starczy na dłużej. Aby to zrobić, rozdrabniamy najpierw 80 g świeżych liści orzecha włoskiego i łączymy je z rafinowanym olejem roślinnym, dokładnie z 300 ml.

Przechowujemy powstałą mieszankę w szczelnie zamkniętej butelce lub innym naczyniu, w temperaturze pokojowej przez 20 do 25 dni. Po tym czasie nalewka nadawać się będzie do leczenia niegojących się ran jak i na trądzik, wystarczy nałożyć ją na zmienione chorobowo miejsce.

Przeciwwskazania

Jeśli borykamy się z zakrzepowym zapaleniem żył bądź z wysoką krzepliwością, należy być niezwykle ostrożnym przy doustnym stosowaniu leku z liści orzecha włoskiego bądź całkowicie zrezygnować z takiej praktyki.