Naturalny środek leczniczy. Liście orzecha włoskiego. Oto przepis na napar, który każdy powinien znać
Przepis na napar, który jest naturalnym środkiem leczniczym uzyskanym z liści orzecha włoskiego. Dzięki swoim właściwościom orzech włoski, w niektórych kręgach kulturowych nazywany jest drzewem życia.
Wspomniane już liście orzecha włoskiego mają lecznicze właściwości wspierające organizm. Przydatne są również przy zabijaniu bakterii i dezynfekcji. Owady takie jak komary, mole i muchy nie są w stanie znieść smaku orzecha włoskiego.
Liście orzecha włoskiego należy zebrać jeszcze przed osiągnięciem ostatniego etapu rozwoju, po czym ususzyć w promieniach słońca.
Wspomniane liście posiadają zdrowotne i lecznicze właściwości. Posiadają cenny i wyjątkowy skład a ich zalety to:
- zwalczanie pasożytów i robaków
- właściwości immunostymulujące
- właściwości hemostatyczne
- właściwości przeciwbólowe
- właściwości przeciwgrzybicze
- wspomaganie gojenia ran
Liście orzecha włoskiego można wykorzystać na wiele sposobów. Jeden z nich to sporządzenie odwaru. Aby to zrobić, należy łyżeczkę zmiażdżonych liści zalać gotującą się wodą, pozostawić na minimum godzinę i wreszcie odcedzić.
Odwar ten zalecany jest na:
- cukrzycę
- biegunkę
- krwawienie wewnętrzne
- miażdżycę
- choroby układu pokarmowego
Wywar stosować można w celu pozbycia się pasożytów, a także jako środek tonizujący dla całego organizmu. Wywar nadaje się również do zewnętrznego stosowania, ponieważ wzmacnia włosy, wspomaga pozbycie się różnych chorób skóry w tym trądziku. Do tego łagodzi ból gardła. Odwar skuteczny jest w przypadku niegojących się ran i czyraków.
Niezwykle łatwe jest przyrządzenie z liści zwykłej herbatki. W tym celu parzymy 1 łyżkę stołową liści i wsypujemy je do filiżanki, w której znajduje się wrząca woda. Filiżankę przykrywamy i parzymy przez 10 minut. Tak przygotowany napój parzyć można nawet 3 razy dziennie.
Niektórzy ucieszą się na wieść, że z liści da się przyrządzić nalewkę, która starczy na dłużej. Aby to zrobić, rozdrabniamy najpierw 80 g świeżych liści orzecha włoskiego i łączymy je z rafinowanym olejem roślinnym, dokładnie z 300 ml.
Przechowujemy powstałą mieszankę w szczelnie zamkniętej butelce lub innym naczyniu, w temperaturze pokojowej przez 20 do 25 dni. Po tym czasie nalewka nadawać się będzie do leczenia niegojących się ran jak i na trądzik, wystarczy nałożyć ją na zmienione chorobowo miejsce.
Przeciwwskazania
Jeśli borykamy się z zakrzepowym zapaleniem żył bądź z wysoką krzepliwością, należy być niezwykle ostrożnym przy doustnym stosowaniu leku z liści orzecha włoskiego bądź całkowicie zrezygnować z takiej praktyki.