Nazywany starożytnym eliksirem zdrowia, miłości i młodości, mowa oczywiście o czosnku dostępnym w każdym markecie. Przepis.
Znana od czasów starożytnych mikstura, która na zawsze odmieni życie codzienne wielu ludzi. Kiedy odkryją ten sposób, na pewien produkt spożywczy bedzię ogromny popyt. Mowa tutaj o bardzo zdrowym, lecz nie zawsze używanym, ze względu na swoje walory zapachowe- Czosnku. Już Rzymianie wierzyli, że zwiększa sprawność bojową żołnierzy.
Wprowadzając do swojego jadłospisu tą naturalną mieszankę, możesz zapomnieć o dolegliwościach, które towarzyszą Ci zapewne od wielu lat.. Nie sposób opisać wszystkich zalet z regularnego stosowania tej magicznej mikstury.
Zaczynając od korzystnego wpływu na Twoją odporność, kończąc na tym, że po prostu zapomnisz czym jest choroba! Spożywanie już 1 łyżeczki dziennie sprawi, że podatność na różnego rodzaju choroby zmniejszy się diametralnie, a samopoczucie poszybuje w górę.
Składniki:
- 1 łyżka kurkumy
- 1 cytryna
- 200 g miodu
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
Na sam początek umyj główkę czosnku. Żeby nie czyścić każdego ząbka osobno, przygotuj suchy garnek z pokrywką, przełóż do niego czosnek i energicznie potrząsaj w górę i w dół. Tym sposobem w chwilę otrzymujemy idelanie oczyszczony czosnek.
Następnie czosnek włóż do większej miski, dodaj cytrynę ( wcześniej dokładnie ją myjemy i kroimy na małe kawałeczki ) i mieszaj mikserem.
Na koniec dodaj kurkumę i zalej wszystko miodem. Magiczny eliksir gotowy! Wystarczy przelać go do szczelnych pojemniczków i włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony! Teraz pozostaje Ci tylko delektowanie się zdrowotną mieszanką codziennie ( Zawsze przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie przed posiłkami rano i w południe).
Świeży czosnek jest naturalnym antybiotykiem m.in hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Bardzo cenne w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę ( dzięki której zwiększa produkcję żółci) w efekcie łagodzi stan stłuszczenia wątrąby.
Miód w wielu kulturach używany był jako lek. W odróżnieniu od czosnku jego smak i zapach nie kojarzył się źle. Peter Molano , dyrektor Jednostki Badawczej Miodu na Uniwersytecie Waikato w Nowej Zelandii powiedział „Miód jest antybakteryjny, ponieważ pszczoły dodają enzym wytwarzający nadtlenek wodoru”
Miód ma szerokie pole do popisu. Jest skuteczny w minimalizowaniu alergii, jest odpowiedni w leczeniu kaszlu, bólu gardła, a także wykazuje znaczne działania przeciwzapalne. Jest także doskonałym lekarstwem na rany i problemy skórne.
Kurkuma jest bombą zawierającą dobroczynne substancje m.in witaminę C, B6, E i K oraz ważne minerały takie jak mangan, żelazo, magnez. Podobnie jak miód ma działanie przeciwbakteryjne. Ma silne właściwości gojące i przeciwgrzybicze.
Cytryna pomaga budować odporność i regenerować organizm. Świetnie działa na układ pokarmowy oraz pomaga wyregulować procesy trawienne.