Twoje dzieci ją pokochają, czyli przepis na zupę-śnieżkę.

Dzieci nie mogą się od niej oderwać. Pyszna i pożywna. Od razu zrób podwójną porcję, bo będą prośby o więcej!

Zupa-śnieżka to idealna zupa dla starszych i młodszych. Kochają ją dzieci, a dorośli zajadają się z sentymentem. Chcesz poznać przepis na to danie? Zapraszam!

Będziesz potrzebować:

  • 1 l drobiowego lub warzywnego bulionu
  • 0,5 puszki groszku zielonego
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 mała marchewka
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • świeże zioła
  • przyprawy, sól

Zabieramy się do pracy:

Obierz marchewki i razem z cebulami zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło i delikatnie podsmaż na niej warzywa do momentu, aż cebula się zeszkli, a marchewka zmięknie. Obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Ugotuj na twardo jajka i zetrzyj na grubych oczkach.

Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki i groszek z puszki razem z płynem. Całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodaj podsmażoną marchewkę, cebulę oraz jajka.

Zupa powinna jeszcze kilka minut się pogotować. Teraz czas na doprawianie, dodaj sól i ulubione przyprawy. Polecam podawać potrawę, kiedy będzie gorąca, a kwaśna śmietana w postaci kleksa i świeże zioła upiększą talerz.

Komu dokładkę?