Nie musisz obierać pomarańczy i cytryn, to zależy od Ciebie, z jakich owoców chcesz zrobić sok. Skórka da więcej aromatu. Jeśli chcesz do soku dodać marchewki – obierz ją. Cytrusy i marchewkę pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do naczynia, najlepiej do garnka. Dodaj do nich 1,5 litra wody oraz kwasek cytrynowy. Taką miksturę odstaw na dwa dni.
Kiedy baza na sok postoi 48 godzin, doprowadź ją do wrzenia i gotuj przez 20 minut. W dużo większym garnku zagotuj 8 litrów wody, dodaj do niej cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Do wody wlej wspomnianą wcześniej bazę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Na koniec wyłów owoce i warzywa, a cały sok odcedź i przelej do wymytych i wyparzonych butelek, na przykład po innych sokach.
Last Updated on 2 czerwca 2022 by admin