Zasmakują każdemu łasuchowi – Ciasteczka z jabłkami i cynamonem kurze łapki. Przepis.
Ciasteczka, które swoją prostotą i smakiem skradną serce każdego łasucha.
Kurze łapki to łatwy przepis dla leniwych gospodyń. Przygotowując te pyszne ciasteczka możesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych. Aby je przygotować nie trzeba wielu składników, wszystko na pewno masz w domu. Chcesz poznać ten przepis?
Czego będziemy potrzebować:
- 70g masła
- 1 jabłko
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 8g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mleka
- 250g mąki pszennej
- 4g proszku do pieczenia
Jak przygotować kurze łapki:
Przygotowanie kurzych łapek można podzielić na dwa etapy pyszne nadzienie i ciasto, które razem tworzą ten wspaniały przysmak.
Nadzienie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Obieramy jabłko i kroimy je w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, następnie dodajemy pokrojone w plasterki jabłko, 2 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, mieszamy i smażymy, aż do karmelizacji jabłek.
Ciasto:
Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy oraz resztę pozostałego cukru. Mieszamy wszystkie składniki. Do powstałej masy dodajemy 4 łyżki mleka oraz 50g roztopionego masła. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i stopniowo w trakcie mieszania dodajemy mąkę.
Powstałą masę zagniatamy do momentu, aż powstanie nam miękkie i jednorodne ciasto. Rozwałkujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy tak, aby następnie móc wyciąć z niego szklanką kółka. Na przygotowanych kółkach rozkładamy nadzienie i składamy je w pół, aby tworzyły półkola, ale nie sklejamy obu brzegów.
Ciasteczka wypełnione pysznym nadzieniem rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu ciastek, posypujemy je cukrem pudrem i zajadamy się nimi!