Zasmakują każdemu łasuchowi – Ciasteczka z jabłkami i cynamonem kurze łapki. Przepis.

Ciasteczka, które swoją prostotą i smakiem skradną serce każdego łasucha.

Kurze łapki to łatwy przepis dla leniwych gospodyń. Przygotowując te pyszne ciasteczka możesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych. Aby je przygotować nie trzeba wielu składników, wszystko na pewno masz w domu. Chcesz poznać ten przepis?

Czego będziemy potrzebować:

  • 70g masła
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 4g proszku do pieczenia

Jak przygotować kurze łapki:

Przygotowanie kurzych łapek można podzielić na dwa etapy pyszne nadzienie i ciasto, które razem tworzą ten wspaniały przysmak.

Nadzienie:

Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Obieramy jabłko i kroimy je w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, następnie dodajemy pokrojone w plasterki jabłko, 2 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, mieszamy i smażymy, aż do karmelizacji jabłek.

Ciasto:

Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy oraz resztę pozostałego cukru. Mieszamy wszystkie składniki. Do powstałej masy dodajemy 4 łyżki mleka oraz 50g roztopionego masła. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i stopniowo w trakcie mieszania dodajemy mąkę.

Powstałą masę zagniatamy do momentu, aż powstanie nam miękkie i jednorodne ciasto. Rozwałkujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy tak, aby następnie móc wyciąć z niego szklanką kółka. Na przygotowanych kółkach rozkładamy nadzienie i składamy je w pół, aby tworzyły półkola, ale nie  sklejamy obu brzegów.

Ciasteczka wypełnione pysznym nadzieniem rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu ciastek, posypujemy je cukrem pudrem i zajadamy się nimi!

Ciasteczka te stygną bardzo szybko, dzięki czemu można je od razu podać na stół. Idealnie sprawdzą się do herbaty bądź słodkiego kakao.