Proste porady dla każdej gospodyni na kruchą i soczystą wołowinę. Będzie rarytasem dla całej rodziny.

Duszona wołowina w sosie jogurtowym z pieczarkami to doskonałe danie nadające się na rodzinne obiady jak i imprezy w szerszym gronie.

Śmiało pieczarki możesz zastąpić innymi grzybami, które lubisz. Do soczystej, delikatnej, a zarazem miękkiej wołowiny doskonałym dodatkiem będzie puree ziemniaczane, różnego rodzaju kasze, ryż lub makaron.

Przygotuj następujące składniki:

  • 300 gram pieczarek lub innych grzybów
  • 2 cebule
  • 600 gram mięsa z wołowiny
  • 200 ml mleka
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, tymianek
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie krok po kroku:

Krok pierwszy – 50 gram masła rozpuść na patelni. Dodaj pokrojoną w paski cebulę oraz pokrojone w duże kawałki pieczarki. Smaż do zarumienienia.

Krok drugi – 600 gram mięsa wołowego pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmaż przez 10 minut. Po tym czasie dodaj wodę, tymianek, koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotuj przez kolejne 30 minut na średnim ogniu.

Krok trzeci — połącz mleko z jogurtem i wlej na patelnię. Dopraw do smaku i gotuj kolejne 5 minut. Gotowe! Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.