Klopsiki czy też kotlety mielone wykonane w pysznym sosie to doskonałe danie na rodzinny obiad. Przepis.

Masz w domu mięso mielone i nie wiesz co z niego zrobić? Poznaj przepis na najlepsze pieczone rolady mielone!

Przepyszne pieczone kotleciki w sosie to idealna opcja obiadowa dla całej rodziny. Nie potrzebna jest do nich żadna przystawka.

Składniki:

Na sos:

  • Olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • Pieprz i sól do smaku

Na rolady mielone:

  • 400 ml wrzącej wody
  • 500 g mięsa mielonego
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 100g ryżu
  • 200 ml wody
  • olej
  • sól do smaku
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Gotowanie naszego dania zaczynamy od przygotowania ryżu.

Na patelni z dodatkiem oleju lekko podsmażamy ryż, następnie zalewamy 200 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż cała woda wyparuje nam z patelni.

Kapustę i cebulę drobno kroimy.

Kapustę zalewamy wrzątkiem a cebulę dodajemy do mięsa mielonego.

Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa.

Następnie dodajemy 1 jajko, łyżeczkę soli i ugotowany wcześniej ryż. Formujemy rolady i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki układamy na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Przygotowanie sosu:

Marchew ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy startą marchewkę i gotujemy 5 minut.

Po tym czasie dolewamy 500 ml wody, 200 g kwaśnej śmietany i dajemy 2 ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy a następnie dusimy pod przykryciem.

Rolady mielone polewamy przygotowanym sosem i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Smacznego!