Przepyszne pieczone kotleciki w sosie to idealna opcja obiadowa dla całej rodziny. Nie potrzebna jest do nich żadna przystawka.
Na sos:
Na rolady mielone:
Dodatkowo:
Gotowanie naszego dania zaczynamy od przygotowania ryżu.
Na patelni z dodatkiem oleju lekko podsmażamy ryż, następnie zalewamy 200 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż cała woda wyparuje nam z patelni.
Kapustę i cebulę drobno kroimy.
Kapustę zalewamy wrzątkiem a cebulę dodajemy do mięsa mielonego.
Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa.
Następnie dodajemy 1 jajko, łyżeczkę soli i ugotowany wcześniej ryż. Formujemy rolady i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki układamy na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Marchew ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy startą marchewkę i gotujemy 5 minut.
Po tym czasie dolewamy 500 ml wody, 200 g kwaśnej śmietany i dajemy 2 ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy a następnie dusimy pod przykryciem.
Rolady mielone polewamy przygotowanym sosem i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Last Updated on 2 czerwca 2022 by admin