Po dokładnym umyciu śliwek można przekroić je na pół, a następnie usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić octem, a następnie piec w temperaturze 250°C przez 20-25 minut. Podczas pieczenia nie mieszaj śliwek. Po upływie czasu wyjąć śliwki z piekarnika i posypać je z wierzchu 250 g cukru.
Piecz śliwki jeszcze przez 15 minut w piekarniku. Po 15 minutach wyjmij śliwki z piekarnika i posyp pozostałym cukrem. Następnie piecz je przez kolejne 10-15 minut. Dodaj przyprawy do śliwek i skrop je rumem.
Zmiksować śliwki w blenderze do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelej masę do czystych słoików. Uważać, aby brzegi słoików były czyste. Przykryć słoiki pokrywką i odwrócić je do góry dnem.
Last Updated on 8 czerwca 2022 by admin