Nie masz pomysłu na sycące danie – Przepis na ukraińskie mięsne zrazy sprawdzą się doskonale, dlatego warto zapisać sobie przepis na tę potrawę.

Pyszne i zachwycą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie. W dodatku nie musisz stać cały dzień w kuchni, żeby je zrobić!

Rozpływające się w ustach zrazy z cebulą zanurzone w pysznym sosie świetnie się skomponują z dowolnym, ulubionym dodatkiem. Te roladki są świetnym rozwiązaniem, jeśli chcesz przygotować obiad dzień wcześniej, żeby następnego dnia go tylko podgrzać.

Dzięki temu, że kotlety są w sosie – nie wyschną i po ponownym umieszczeniu na ogniu, będą tak samo pyszne. Cebula umieszczona w środku kotletów doda im wyjątkowego smaku. Do sosu możesz dać pokrojone grzyby, na przykład leśne lub pieczarki. Wzbogacą danie, ale bez nich sos również będzie smakować całej rodzinie.

Składniki:

  • 400 g karkówki, łopatki lub schabu
  • 150 g mąki
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%
  • 250 g cebuli
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżeczki octu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Zabieramy się do pracy:

Pokrój mięso na 1-centymetrowe plastry i dobrze je rozbij z obu stron. Dopraw kotlety solą i pieprzem i odstaw na 15 minut, żeby przeszły smakiem przypraw. Połowę cebuli i pokrój w półplasterki. W osobnej miseczce wymieszaj olej z octem, dodaj pieprz, odrobinę koperku i cukier.

Do marynaty włóż pokrojoną cebulę i mięso, odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij wszystko z mieszanki, na każdy kawałek mięsa nałóż kilka kawałków zamarynowanej cebuli i zwiń w rulon. Rozgrzej na patelni tłuszcz i podsmaż na niej roladki obtoczone w mące, aż nabiorą złotego koloru.

Możesz spiąć je wykałaczką lub obwiązać nitką, żeby się nie rozwinęły.

Po usmażeniu, zdejmij roladki z patelni. Na tłuszcz pozostały po smażeniu daj drobno posiekaną pozostałą część cebuli. Dopraw ją mieloną papryką i zabiel śmietaną. Kiedy wszystko dobrze się połączy, wsyp posiekany koperek. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej trochę wody. Aksamitny, pyszny sos gotowy!

Teraz możesz umieścić roladki w sosie. Powinno być go wystarczająco dużo, żeby dobrze przykrył kotlety. Przykryj patelnię pokrywką i duś potrawę 40 minut, żeby zrazy zmiękły.

Potrawę możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie będzie się komponować z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do obiadu zrób ulubioną surówkę i smaczny, sycący posiłek gotowy!