Naturalny antybiotyk silniejszy niż czosnek i imbir. Moja mama hoduje go na parapecie, sprawdź sama.
Najsilniejszy z naturalnych antybiotyków na wyciągnięcie ręki
Nawet nie posiadając własnego ogrodu czy mieszkając w bloku można bez problemu wyhodować najsilniejszy z naturalnych antybiotyków- nasturcje. Wystarczy doniczka i kawałek parapetu, by móc stworzyć krople pomocne przy wielu chorobach i dolegliwościach.
Nasturcja, zwana także kapucynem, posiada niezwykle silne działanie bakteriobójcze przez co znajduje swoje zastosowanie nie tylko przy bólu gardła, ale także grypie lub przeziębieniu. Doskonale wspomaga organizm w dolegliwościach urologicznych, leczy układ moczowy oraz hamuje rozwój wrzodów żołądka. Może być wykorzystywana także w leczeniu układu oddechowego i pokarmowego, łagodząc stany zapalne.
Najpopularniejsze, zdrowotne działanie nasturcji:
- wzmacnia organizm podczas walki z chorobą, wspomaga podnoszenie odporności organizmu na działanie bakterii i wirusów
- eliminuje stany zapalne dróg moczowych, migdałków oraz górnych dróg oddechowych
- wzmacnia włosy i paznokcie stymulując ich wzrost
- wspomaga walkę z łupieżem, leczy i odświeża skórę głowy
- pomaga wyregulować miesiączki
Jak uprawiać nasturcję?
Kapucyn uprawiany jest w naszym kraju już ponad 400 lat znajdując cały czas nowych zwolenników nie tylko dzięki pięknym, czerwonym kwiatom, ale także przez swoje prozdrowotne działanie. Jego uprawa jest niezwykle prosta, nie trzeba także przejmować się zbytnio możliwościami przetworzenia- nasturcja jest jadalna w całości, jej korzeń zaś w smaku przypomina nieco rzodkiewkę.
Kupione sadzonki wystarczy wsadzić do doniczki lub klombu w jasnym miejscu, uważając jednak, by promienie słoneczne nie padały bezpośrednio na roślinę. Gleba, zwłaszcza w okresie wegetacji, powinna być luźna i wilgotna, nie należy więc zapominać o regularnym podlewaniu rośliny. Nasturcji nie należy także przesadzać, w jego trakcie delikatna roślina łatwo bowiem może ulec uszkodzeniu.
Lecznicze krople z nasturcji
Składniki:
- ciemna butelka
- wódka
- nasturcja- kwiaty, łodyga, liście
Przygotowanie:
Nasturcję zalewamy wódką w proporcji 4:1, dokładnie wstrząsamy, po czym odkładamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie. W ich trakcie od czasu do czasu mieszamy powstałą miksturę. Gotowy wywar odcedzamy i przechowujemy w ciemnym miejscu.
W okresie obniżonej odporności najlepiej zażywać 20 kropli dziennie przez okres co najmniej miesiąca lub w miarę potrzeb w razie wystąpienia dolegliwości chorobowych. Liście nasturcji można wykorzystać także do stworzenia zdrowego soku mieszając je w proporcji 1:4 z wodą.