Luksusowe i proste ciasto na weekend – Przepis, który nie wymaga pieczenia.

Któż z nas nie lubi charakterystycznego smaku herbatników.

Są to ciastka, które można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Ten prezentowany poniżej wyróżnia się łatwością przygotowania i niską ceną składników. Poznaj prosty przepis na przepyszne ciasto z herbatników!

Składniki:

Spód ciasta:

  • herbatniki o smaku waniliowym – 150 g,
  • herbatniki o smaku kokosowym – 150 g.

Krem:

  • mleko skondensowane – 1 szklanka,
  • kwaśna śmietana – 600 g.

Warstwa dekoracyjna:

  • cukier puder – 50 g,
  • ser mascarpone – 250 g,
  • orzechy włoskie – 150 g,
  • gorąca czekolada – 80 g.

Przygotowanie:

Na początek na dno formy wyklejoną folią wykładamy naprzemiennie oba rodzaje herbatników.

Pora na krem! Kwaśną śmietanę i mleko przelewamy do miski i ubijemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy na wyłożone herbatniki. Wykładamy kolejną warstwę ciastek i kremu. Ostatnie „piętro” ciasta ma stanowić krem. Całość wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Cukier puder ubijemy z mascarpone i nakładamy na boki ciasta. Tak udekorowane boki ozdabiamy drobno pokrojoną czekoladą. Całość deseru posypujemy orzechami włoskimi, które mogą być zmielone lub posiekane.

Ciasto jest gotowe do serwowania bez konieczności pieczenia. Życzymy smacznego!