Węgierskie naleśniki – Koniecznie zapisz przepis na ciasto. Lekkie i puszyste – można jeść nawet bez nadzienia.

Naleśniki to niezwykle proste danie, które uwielbia chyba każdy z nas.

Rezygnując z cukru, możesz przyrządzić je również na słono, podając je z ulubionym gulaszem mięsnym lub warzywami.

Składniki:

  • 250 g mąki (najlepiej pszennej)
  • 300 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 średniej wielkości jajka
  • szczypta soli
  • cukier wedle uznania
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Drożdże rozdrobnij w palcach i wsyp do 150 ml mleka. Dobrze wymieszaj. Żółtka oddziel od białek, a następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do rozpuszczonych drożdży dodaj żółtka oraz naprzemiennie wmieszaj w nie mleko i mąkę. Na końcu delikatnie wymieszaj całość z wcześniej ubitą pianą.

Ciasto odstaw na 15 min w dość ciepłe miejsce. Naleśniki smaż przez około 2 minuty z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Naleśniki podawaj z ulubionymi konfiturami lub posypane cukrem pudrem. Gotowe. SMACZNEGO!