Przepis na kakaowe ciasto z delikatną masą budyniową. Szybko i prosto

Ciasto, które można zrobić w parę chwil, gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego. 🙂 Proste w wykonaniu, każdemu zasmakuje 🙂

Składniki:

Masa kakaowa:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki oleju

Ciasto:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 600ml/2,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie o smaku bananowym
  • 250g masła (ok. 1 mała kostka)

Przygotowanie masy kakaowej:

Wodę, olej i cukier dokładnie wymieszać i postawić na średnim ogniu. Dodać przesiane kakao, aby nie powstały grudki. Zwiększyć ogień i zagotować masę, ciągle mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliła. Po zagotowaniu odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie ciasta:

Rozdzielić jajka na białka i żółtka. Ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier wciąż mieszając, aż masa będzie szklista. Wmieszać żółtka, dodając je pojedynczo do piany. Powoli wlewać wcześniej wystudzoną masę kakaową, do całkowitego połączenia.

W osobnym naczyniu przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie za pomocą plastikowej szpatułki ręcznie wmieszać do masy kakaowej.

Blachę o wymiarach 24x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°. Przygotowaną masę na ciasto przelać do formy i wstawić do pieca na około 40 minut na ustawienia góra-dół lub inne przystosowane do pieczenia ciast.

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest dobrze wypieczony. Po wystudzeniu ciasta przekroić je w połowie, tworząc dolny i górny blat ciasta.

Przygotowanie masy budyniowej:

2 szklanki mleka postawić na średnim ogniu. W osobnym pojemniku dokładnie wymieszać pozostałą część mleka wraz z cukrem i budyniami. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowaną masę budyniową, cały czas dokładnie mieszając.

Doprowadzić do zagotowania, następnie zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić. Na wierzch masy budyniowej warto położyć folię spożywczą, aby nie powstał twardy kożuch.

Masło ubić w mikserze na lekką pianę, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Przygotowaną masę wyłożyć na dolnym blacie ciasta, następnie przykryć górnym. Całość polać polewą czekoladową.