Schudnij bez mrugnięcia okiem – dieta strefowa i jej fenomenalne rezultaty

Jedzenie to jedna z najbardziej przyjemnych czynności. Szczególnie kiedy jemy coś, co lubimy. Niestety niesie zwykle ze sobą dodatkowe kilogramy. Chyba że pokierujemy dietą tak, aby była nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Dietetycy, trenerzy i lekarze spędzają sporo czasu na opracowywaniu planu żywienia, który będzie optymalny. Zwykle jest on tworzony indywidualnie, ale są też diety, które sprawdzą się u każdego. Jedną z najbardziej efektywnych jest dieta, którą wymyślił amerykański naukowiec Barry Sears.

Dieta strefowa na każdy tydzień

Doktor Sears jako biochemik przez długie lata badał wpływ diety na organizm człowieka. Pozwoliło mu to dojść do pewnych wniosków. Mianowicie: w pokarmie musi się znaleźć odpowiednia ilość węglowodanów, które dają energię do działania.

Należy przy tym pamiętać, że ich źródłem muszą być produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli jest on wysoki, to poziom cukru we krwi szybko wzrasta i równie szybko spada, co zaburza równowagę. Pojawia się niekontrolowany apetyt, a waga rośnie.

W diecie opracowanej przez Barry’ego Searsa, zwanej strefową (od książki jego autorstwa pt. The Zone), ograniczamy ilość kalorii i trzymamy się procentowego rozkładu składników odżywczych według klucza: 40% węglowodanów; 30% chudego białka; 30% nienasyconego tłuszczu.

Co ważne – dieta strefowa obejmuje pięć posiłków dziennie –  trzy główne i przekąski między nimi, które są obowiązkowe. Nie zakłada więc głodzenia, a jedynie zrównoważony dobór składników. W rezultacie można utrzymać pożądaną wagę, a także zadbać o zdrowie.

Dieta gwiazd i… papieża

Metoda Searsa przynosi spektakularne efekty, co doceniło już wiele znanych osób, a sam naukowiec za swoje badania otrzymał Nagrodę Nobla. Dieta strefowa pomogła utrzymać wagę i zdrowie między innymi: Sandrze Bullock, Demi Moore, Madonnie, Cindy Crawford. Korzystał z niej także Jan Paweł II pod koniec swego życia, ponieważ dzięki niej lepiej sobie radził z problemami zdrowotnymi.

Przykładowa dieta strefowa na tydzień

Poniedziałek

  • Śniadanie: 2 kromki chleba otrębowego, 4 omlety z białek, 80 g rodzynek do przegryzania, do picia filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: cienka bułka pita z krewetkami lub paluszkami krabowymi i sałatą, którą należy skropić sokiem z cytryny.
  • Przekąska po południu: 50 g jogurtu naturalnego.
  • Kolacja: gotowane na parze kotlety.
  • Przekąska wieczorna: 50 g szynki lub gotowanego indyka, 100 g malin lub truskawek.

Wtorek

  • Śniadanie: płatki owsiane na wodzie, do popicia herbata lub kawa bez cukru.
  • Obiad: 170 g filetu z kurczaka smażonego na oleju roślinnym, podanego z sałatą, pomidorami, plastrem twardego sera, garścią orzechów i połową jabłka.
  • Przekąska po południu: zielona fasolka, zielony gorszek lub brokuły z oliwą i tofu.
  • Kolacja: 150 g pieczonego kurczaka lub indyka, sałatka ze szpinaku polanego sokiem z sokiem z cytryny, z dodatkiem masła, 100 g truskawek lub malin.
  • Przekąska wieczorna: brzoskwinia, trzy oliwki, 50 g twardego sera.

Środa

  • Śniadanie: sałatka owocowa z niesłodzonym jogurtem, 80 g rodzynek, 3 orzechy włoskie, filiżanka kawy lub herbaty bez cukru.
  • Obiad: 200 g krewetek lub paluszków krabowych z sałatą i sokiem z cytryny.
  • Przekąska po południu: 50 g twardego sera i 150 g świeżego ananasa.
  • Kolacja: pieczony filet z białej ryby z 50 g parmezanu i sokiem z cytryny oraz sałatka z gotowanych zielonych warzyw.
  • Przekąska przed snem: 50 g indyka lub szynki, 80 g rodzynek, garść suszonych moreli lub orzechów.

Czwartek

  • Śniadanie: 2 kawałki smażonego boczku, na deser 50 g niesłodzonego jogurtu z 50 g jagód na deser, a do popicia – herbata lub kawa bez cukru.
  • Obiad: sałatka z pieczarek, selera i oliwek polana oliwą, 150 g pieczonego fileta z kurczaka, na deser jedna pomarańcza.
  • Przekąska po południu: 50 g twardego sera i pół jabłka.
  • Kolacja: 150 g wieprzowiny zapiekanej z musztardą, białym winem i jabłkiem, przybranej warzywami świeżymi lub przygotowanymi na parze.
  • Przekąska: 200 ml wytrawnego czerwonego wina i 50 g jogurtu.

Piątek

  • Śniadanie: przygotuj dwie kromki tostów w cieście z 4 białek jaj (można podawać z jagodami i startymi migdałami), herbata lub kawa bez cukru.
  • Obiad: 150 g gotowanego kurczaka, sałatka z selera, pomidora, sałaty i połówki jabłka oraz kromka chleba żytniego i dodatkowo 80 g rodzynek.
  • Przekąska po południu: 80 g rodzynek i 50 g szynki.
  • Kolacja: pulpety z 180 g mielonej wołowiny z białkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej, podawane z brokułami i połową jabłka.
  • Przekąska: 50 g szynki, 3 orzechy włoskie i 80 g jagód.

Sobota

  • Śniadanie: jeden dowolny owoc, 150 g szynki z pomidorem, do picia filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: kanapka złożona z chleba otrębowego z szynką lub indykiem, sałata, 50g sera i na deser pół pomarańczy.
  • Przekąska po południu: 150 g ananasa i garść migdałów, 100 g twardego sera.
  • Kolacja: 200 g filetu z indyka smażonego na oleju z dodatkiem gotowanych zielonych warzyw, na deser filiżanka jagód.
  • Przekąska: 50 g szynki, 3 oliwki, 80 g jagód.

Niedziela

  • Śniadanie: kromka czarnego chleba, omlet z 4 jajek z dwoma plastrami bekonu, połówka grejpfruta, kubek herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: sałatka z połówki papryki, cebuli i ogórka w bułce pita, 150 g gotowanego kurczaka, 2 suszone śliwki.
  • Przekąska po południu: gotowane jajko, garść migdałów i jabłko.
  • Kolacja: 200 g smażonej czerwonej ryby z ziołami, czerwoną papryką i z czosnkiem.
  • Przekąska: 50 g gotowanego kurczaka albo szynki.

Ten plan żywieniowy wprowadzany w życie przez jeden tydzień każdego miesiąca sprawi, że można utrzymać wagę (szczególnie jesienią lub zimą, kiedy mamy mniej aktywności fizycznej i co za tym idzie zwiększa się skłonność do tycia) lub zrzucić niechciane kilogramy.