W misce umieścić letnie mleko, cukier i drożdże. Wymieszaj i odczekaj 10 do 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski dodaj przesianą mąkę, sól, zmiękczony smalec, zmiękczone masło i zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nieklejące. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Do miski wsypać mąkę i pokruszony cukier, dodać miękkie masło. Ugniataj wszystko w palcach, aby powstał okruch. Ubij jedno jajko w misce obok.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdego uformować kotlet o średnicy około 30 centymetrów i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim wybrane nadzienie, takie jak dżem, twarożek, mak lub cokolwiek, co odpowiada Twojemu gustowi. Ale zostaw margines około centymetra. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bułką tartą i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz ciasto przez około 10 do 15 minut. Gdy brzegi będą złote, gotowe. Następnie wyjmij go z piekarnika i posmaruj brzegi odrobiną mleka.
Last Updated on 20 stycznia 2023 by admin