Tłuszcz rozpuszcza się bez wysiłku: Prosty sposób na wyczyszczenie żeliwnego rusztu pieca.
Kuchenka stanowi jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Służy do przygotowywania posiłków, gotowania wody na herbatę i wielu, wielu innych.
Często w trakcie gotowania może na nią wykipieć zawartość garnka, co z kolei może spowodować, że żeliwny ruszt zostanie pokryty trudną do usunięcia warstwą brudu. Na szczęście, aby pozbyć się tłustych zabrudzeń nie trzeba posiłkować się jedynie środkami chemicznymi o agresywnym działaniu. Z pomocą mogą przyjść także produkty, których nie brakuje w kuchennych szafkach.
Po pierwsze, ocet winny
Ocet to produkt, którego właściwości czyszczące znane są od dawien dawna. Przez swój kwaśny odczyn doskonale rozpuszcza tłuszcze, a co za tym idzie, sprawdza się w czyszczeniu takich części jak ruszt kuchenki. Jak użyć octu winnego, aby pełnił funkcję zbliżoną do środka chemicznego?
W tym celu należy wymieszać jedną część octu i wody w butelce (najlepiej sprawdzi się taka wyposażona w rozpylacz). Takim roztworem warto obficie spryskać brudne kratki i pozostawić na około kwadrans, aby mieszanka mogła efektywnie zadziałać.
Po tym czasie powierzchnię przetrzeć mokrą ściereczką. W celu pozbycia się charakterystycznego zapachu octu z roztworu można do niego dodać kilka kropli ulubionego olejku eterycznego (na przykład lawendowego lub eukaliptusowego).
Po drugie, woda mydlana
Bez wątpienia ta metoda należy do jednej z najbardziej popularnych, jeśli chodzi o efektywną walkę z tłustym i opornym na czyszczenie osadem. Warto jednakże pamiętać, że przed jej zastosowaniem należy zawsze poczekać, aż ruszt i palniki całkowicie wystygną. Gdy to się stanie kratkę z kuchenki umieścić w umywalce bądź wannie i zalać je gorącą wodą tak, aby całkowicie je przykryła.
Następnie należy dolać mydła w płynie i pozostawić na około kwadrans. Odczekanie sprawi, że mydliny wnikną wgłąb zabrudzeń i je rozmiękczą, co z kolei niezmiernie się przyda przed przystąpieniem do szorowania rusztów. Jak należy szorować? Bez wątpienia nie wolno do tego celu używać metalowej szczotki. Dużo lepiej sprawdzi się miękka ściereczka z mikrofibry lub szczotka, która posiada miękkie włosie.
Po trzecie, soda oczyszczona
Chyba nie ma osoby, która nie zna właściwości czyszczących sody oczyszczonej. Potrafi ona usunąć żółte osady z wanny lub umywalki, wyczyścić pralkę i wiele, wiele innych. Z pewnością poradzi sobie także z tłustą warstwą zalegającą na ruszcie kuchenki.
Trzy części sody oczyszczonej należy dokładnie wymieszać z jedną częścią wody na gęstą, jednorodną pastę. Następnie wziąć miękką szczotkę i po pokryciu pastą z sody rusztu zacząć je szorować. Mieszaninę pozostawić na maksymalnie dwadzieścia, ale nie mniej niż piętnaście minut. Po tym czasie obficie spłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Wszelkie zabrudzenia, jakie powstają na żeliwnych kratkach kuchenki warto czyścić na bieżąco, dopóki nie zaschną. Oszczędzi to z całą pewnością czasu i energii na zbędne i mozolne szorowanie. Dodatkowo zapobiegnie ścieraniu się powłoki, jaka pokrywa żeliwo i pozwoli przedłużyć jego trwałość.