Ten syrop jest skuteczny na kaszel, stany zapalne dróg oddechowych i wirusy. Zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki dziennie, aby wzmocnić odporność. Jeśli nie lubisz smaku cebuli, to mam dobrą wiadomość – dzięki cytrynie i imbirowi jest on mniej intensywny, nawet dzieci go dobrze tolerują.
Aby wzmocnić lecznicze działanie syropu, możesz dodać miód i kurkumę. Syrop pomaga przy grypie, kaszlu, przeziębieniu, duszącym i napadowym kaszlu, stanach zapalnych jamy ustnej, oskrzeli i płuc, a także zwiększa ogólną odporność organizmu.
Uwaga: Jeśli syrop ma pić dziecko, proponuję dodać 2 cm plasterków imbiru, dla dorosłych – 3 cm. Intensywny smak imbiru może zniechęcić dziecko do syropu, dlatego warto ograniczyć jego porcję.
Aby przygotować syrop, należy obrać cebulę i pokroić ją na półplasterki. Następnie umyć cytrynę i bez obierania pokroić ją na pół plasterki. Imbir natomiast należy obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Kolejnym krokiem jest ułożenie składników w pojemniku warstwami – cebula, cytryna, imbir – i posypanie każdej warstwy łyżką cukru. Proces ten należy powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników.
Pojemnik należy przykryć folią spożywczą i umieścić w pobliżu grzejnika. Po upływie 3 dni należy odcedzić powstały syrop i wyrzucić zawartość pojemnika.
Last Updated on 7 lutego 2023 by admin