Mięta meksykańska – wszystko co musisz wiedzieć.

Mięta meksykańska to roślina, która w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością.

Nic w tym zaskakującego, wykazuje wiele pozytywnych właściwości m.in. przeciwbakteryjnych czy przeciwzapalnych. Doskonale sprawdza się zarówno w przeziębieniu, jak i przy problemach trawiennych. Co warto wiedzieć o mięcie meksykańskiej? W jakiej postaci jest najskuteczniejsza? Jak prawidłowo wykonać syrop z tej rośliny?

Meksykańska mięta – co warto wiedzieć?

Mięta meksykańska znana również pod nazwą kubańskie oregano, meksykański eukaliptus czy mięta grubolistna. Zalicza się ją do półsoczystych roślin o charakterystycznym zapachu i smaku przypominającym oregano. W ostatnich latach cieszy się dużą popularnością za sprawą swoich cech przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwgrzybiczych.

Stanowi bardzo dobry dodatek do każdego pomieszczenia. Wpływa korzystnie nie tylko na drogi oddechowe, ale także skutecznie odstrasza muchy i komary. Wykazuje również właściwości kojąco-odprężające. Roślinę tą można rozgnieść w rękach i bezpośrednio wydychać.

Należy jednak zauważyć, że sama wydziela olejki eteryczne, które odczuwalne są w pomieszczeniu. Meksykańska mięta dostępna jest w wielu kwiaciarniach, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Zaszczepka łatwo się ukorzenia, dlatego też warto zapytać przyjaciół, rodzinę lub sąsiadów czy nie posiadają kubańskiego oregano w domu. Jak wykorzystać miętę meksykańską?

Herbata z mięty meksykańskiej

Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania mięty meksykańskiej to zrobienie herbaty. Aby ją przyrządzić wystarczy zerwać kilka mniejszych, bądź jeden większy listek kubańskiego oregano. Następnie należy wrzucić do kubka, zalać gorącą wodą i odstawić do zaparzenia. Listki można włożyć również zaparzacza, a nie bezpośrednio do naczynia.

Do najważniejszych właściwości herbaty z mięty meksykańskiej zalicza się:

  • stopniowe eliminowanie kaszlu i bólu gardła,
  • poprawę samopoczucia w przeziębieniu,
  • łagodzenie bólów głowy,
  • pomoc przy nadciśnieniu,
  • korzystny wpływ na astmę,
  • pomoc w problemach trawiennych.

Ponad to kubańskie oregano jest wykorzystywane w przypadku urazów skóry, infekcjach czy oparzeniach. W takiej sytuacji uszkodzone miejsce należy natrzeć liściem. Co więcej, wiele osób uskarżających się na reumatyzm, wolno gojące się rany czy też widoczne blizny – stosują miętę meksykańską.

Mięta meksykańska – syrop

Równie popularny, co sama roślina, jest syrop z liści mięty meksykańskiej. Wykorzystuje się go zarówno przy problemach trawiennych, jak i przeziębieniach. Jest bardzo dobra alternatywą dla lekarstw na ból gardła i inne jesienno-zimowe dolegliwości.

Jak go wykonać? Najpierw należy przygotować niezbędne składniki, wśród których wymienia się:

  • liście mięty meksykańskie, co najmniej 50,
  • cytrynę, limonkę lub pomarańczę,
  • sok z cytryny,
  • cukier (do smaku),
  • szklany, zamykany pojemnik.

Wykonywanie syropu rozpoczyna się od zerwania liści i przekrojenia ich na pół. Następnie należy pokroić cytrusy na kawałki, pozostawiając skórę. Odcisnąć sok z cytryny. Do zamykanego pojemnika naprzemiennie wkładamy liście, cukier, sok z cytryny oraz cytrusy. Po wypełnieniu całego pojemnika, odkładamy.

Stopniowo będzie dochodzić do rozpuszczenia się cukru z pozostałymi składnikami. W momencie gdy powstanie płynna substancja, przecedzamy ją. Powstały syrop należy trzymać w chłodnym, ocienionym miejscu, np. w spiżarni. Można go spożywać bezpośrednio lub dodawać do owsianki czy jogurtu.