Poznaj przepis, który sprawi, że w 15 minut stworzysz deser, który na stałe zagości na Twoim stole. 

Lubisz słodkości, a nie nie dysponujesz dużą ilością wolnego czasu?

Ten smaczny, a jednocześnie delikatny deser przygotujesz w 15 minut. Jest prosty i szybki, a smak zachwyci każdego konesera deserów.

SKŁADNIKI:

  • cukier puder – 160g
  • jogurt – 450g
  • mąka pszenna – 160g
  • jajka – 6 sztuk
  • mascarpone – 250g
  • orzech kokosowy
  • cukier i sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W pierwszej kolejności oddziel białka od żółtek. W głębokiej misce ubij białka przy użyciu miksera.

W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Dosyp trochę soli i ubijaj, aż do momentu powstania gęstej piany.

Do powstałej masy wrzuć żółtka jajek i ubij. Dodawaj stopniowo mąkę i dokładnie mieszaj.

Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż na nią papier do pieczenia i wlej równomiernie ciasto. Do rozgrzanego piekarnika wstaw blachę. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z blachy, przykryj papierem i rozwałkuj.

Następnie zdejmij papier i odetnij brzegi. Ciasto podziel na 4 równe części.

Każdą część przekrój dodatkowo na pół w poziomie. Krawędzie, które zostały odcięte zmiksuj i wsyp do miski.

Do osobnej miski dodaj mascarpone wraz z jogurtem. Całość posyp cukrem pudrem. Ubij mikserem.

Na twardej powierzchni rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na niego dwa arkusze ciasta. Posmaruj warstwą przygotowanego kremu i nałóż na wierzch kolejne arkusze z ciastem i wysmaruj masą kremową. Krem i ciasto nakładaj warstwowo, aż do wyczerpania ciasta.

Całą górę deseru oraz jego boki przykryj kremem i posyp zmiksowanymi okruchami ciasta. Na koniec udekoruj wiórkami kokosowymi.

Tak przygotowany deser wstaw do lodówki, odczekaj godzinę i ciesz się pysznym i delikatnym ciastem.