Ten smaczny, a jednocześnie delikatny deser przygotujesz w 15 minut. Jest prosty i szybki, a smak zachwyci każdego konesera deserów.
W pierwszej kolejności oddziel białka od żółtek. W głębokiej misce ubij białka przy użyciu miksera.
W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Dosyp trochę soli i ubijaj, aż do momentu powstania gęstej piany.
Do powstałej masy wrzuć żółtka jajek i ubij. Dodawaj stopniowo mąkę i dokładnie mieszaj.
Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż na nią papier do pieczenia i wlej równomiernie ciasto. Do rozgrzanego piekarnika wstaw blachę. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z blachy, przykryj papierem i rozwałkuj.
Następnie zdejmij papier i odetnij brzegi. Ciasto podziel na 4 równe części.
Każdą część przekrój dodatkowo na pół w poziomie. Krawędzie, które zostały odcięte zmiksuj i wsyp do miski.
Do osobnej miski dodaj mascarpone wraz z jogurtem. Całość posyp cukrem pudrem. Ubij mikserem.
Na twardej powierzchni rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na niego dwa arkusze ciasta. Posmaruj warstwą przygotowanego kremu i nałóż na wierzch kolejne arkusze z ciastem i wysmaruj masą kremową. Krem i ciasto nakładaj warstwowo, aż do wyczerpania ciasta.
Całą górę deseru oraz jego boki przykryj kremem i posyp zmiksowanymi okruchami ciasta. Na koniec udekoruj wiórkami kokosowymi.
Last Updated on 8 lutego 2023 by admin