Co zamiast chleba: Przekąska, którą pokochasz. Instrukcje przygotowania.

Chleb to podstawowy posiłek, który na co dzień gości na naszych stołach. Doświadczenie pokazuje, że Polacy nie wyobrażają sobie bez niego diety.

Co jednak zrobić w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś innego lub świeży chleb jest poza zasięgiem naszej ręki? Rozwiązaniem są przepyszne naleśniki chlebowe z oryginalnym nadzieniem z ziemniaków i serem. To przepis, który na zawsze pozostanie na stołach nawet największych smakoszy, tym bardziej że przygotowanie tego specjału wcale nie jest trudne.

Składniki na ciasto:

  • 400 ml mleka delikatnie podgrzanego
  • drożdże instant – jedno opakowanie
  • łyżka cukru i soli
  • mąka pszenna – 480 g
  • olej- 20 ml

Składniki na nadzienie

  • około 5 średniej wielkości ziemniaków
  • woda – jeden litr
  • mleko – 100 ml
  • żółty potarty ser = ok. 200 g
  • sól- według uznania, do smaku

Dodatkowo:

  • ziarenka sezamu
  • łyżka oleju
  • jedno żółtko

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko należy rozmieszać z drożdżami oraz cukrem i dobrze wymieszać, używając trzepaczki. Mieszając,  stopniowo należy dodawać mąkę i sól. Następnie dodaje się olej i dobrze wyrabia ciasto, które pozostawia się w ciepłym miejscu na około pół godziny.

Ziemniaki, pokrojone na mniejsze kawałki należy ugotować do miękkości. Gdy trochę wystygną, ugniata się je z dodatkiem mleka, soli i sera na jednolitą masę.

Wyrośnięte ciasto dzieli się na trzy równie części i rozwałkowuje. Na tak przygotowane ciasto kładziemy i dociskamy przygotowany farsz (również podzielony na trzy części i uformowany w kule).

Wszystko dobrze jest zakryć folią aluminiową i odłożyć na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Kolejno naleśniki, ugniatamy palcami, smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Należy je piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około kwadrans.