Co jednak zrobić w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś innego lub świeży chleb jest poza zasięgiem naszej ręki? Rozwiązaniem są przepyszne naleśniki chlebowe z oryginalnym nadzieniem z ziemniaków i serem. To przepis, który na zawsze pozostanie na stołach nawet największych smakoszy, tym bardziej że przygotowanie tego specjału wcale nie jest trudne.
Ciepłe mleko należy rozmieszać z drożdżami oraz cukrem i dobrze wymieszać, używając trzepaczki. Mieszając, stopniowo należy dodawać mąkę i sól. Następnie dodaje się olej i dobrze wyrabia ciasto, które pozostawia się w ciepłym miejscu na około pół godziny.
Ziemniaki, pokrojone na mniejsze kawałki należy ugotować do miękkości. Gdy trochę wystygną, ugniata się je z dodatkiem mleka, soli i sera na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto dzieli się na trzy równie części i rozwałkowuje. Na tak przygotowane ciasto kładziemy i dociskamy przygotowany farsz (również podzielony na trzy części i uformowany w kule).
Wszystko dobrze jest zakryć folią aluminiową i odłożyć na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Last Updated on 9 lutego 2023 by admin