Domowy syrop działający skutecznie na kaszel. Pomaga w oczyszczaniu płoć. Przeznaczony jest dla osób w każdym wieku, zarówno dzieci jak i dorosłych.

Jak walczyć z pierwszymi objawami choroby?

Męczy Cię ciągłe stosowanie drogich leków, które nie zawsze są skuteczne i powodują wiele skutków ubocznych? Sięgnij po przepis, który stosowały nasze babcie. W szybkim tempie pomoże Ci zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia oraz pokonać chorobę. Kilkuskładnikowa receptura wesprze w walce z uciążliwym kaszlem.

Liść laurowy ma wiele właściwości leczniczych. Jego głównymi zaletami jest oczyszczanie płuc oraz łagodzenie kaszlu. Ma pozytywny wpływ na walkę z bezsennością. Warto dodawać go do herbaty. Dobrym składnikiem gorących naparów herbacianych jest także imbir.

Wspomaga odporność, a także zwalcza przeziębienia oraz stany zapalne, które występują w organizmie. Oprócz szybkiego działania leczniczego samodzielnie przyrządzane syropy na kaszel oraz herbaty mają bardzo dobry smak.

Herbaty oraz syropy, które samodzielnie przyrządzimy w domu, pomogą nam w:

  • walce z przeziębieniem oraz infekcjami o podłożu wirusowym,
  • zwalczaniu uciążliwego kaszlu,
  • obniżaniu wysokiej temperatury,
  • walce z bezsennością,
  • zwalczaniu stanów zapalnych, np. podczas anginy,
  • szybkiej regeneracji po chorobie.

Syrop leczniczy – w jaki sposób go przygotować?

Chyba w każdym domu znajduje się zeszyt z przepisami naszych babć. Przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury dalej znajdują swoje zastosowanie i cieszą się dużą popularnością. Samo wykonanie syropu leczniczego jest bardzo proste. Składnikami, które potrzebujesz, są: cukier oraz liść laurowy. Dla uzyskania lepszego smaku warto dodać cytrynę, która dodatkowo ma wiele właściwości leczniczych.

Składniki:

  • 100 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 1/2 nieprzetworzonej cytryny,
  • 3 liście laurowe.

Przygotowanie:

Ustawiamy garnek na gazie i wlewamy do niego wodę. Podgrzewamy na lekkim ogniu. Odstawiamy garnek z gazu i mieszając, dodajemy cukier. Czekamy do momentu, aż się rozpuści. Cytrynę wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do garnka. Do roztworu wsypujemy liście laurowe i ponownie mieszamy.

Garnek ponownie umieszczamy na kuchence i gotujemy, do momentu, w którym nasz syrop nabierze złocistego koloru. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie usuwamy składniki i przecedzamy miksturę przez sitko do słoiczka lub szklanki. Tak przyrządzony syrop należy przechowywać w lodówce. W przypadku osób dorosłych zalecane jest stosowanie 3 łyżek stołowych dziennie, a w przypadku dzieci od 1 do 3 łyżeczek dziennie.

Rozgrzewający napar herbaciany z dodatkiem liści laurowych

Składniki:

  • 3 liście laurowe,
  • 2,5 l wody,
  • łyżka miodu,
  • pół cytryny,
  • kawałek imbiru.

Przygotowanie:

Do garnka nalewamy wodę. Liście laurowe rwiemy na kawałki i wraz z imbirem dodajemy do naczynia. Garnek stawiamy na gazie. W momencie, kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień do minimum i w takiej temperaturze gotujemy przez 4-5 minut.

Przecedzamy przez sitko i odstawiamy do otrzymania temperatury umożliwiającej komfortowe picie. Do tak przygotowanej herbaty, możemy dodać miód lub sok z cytryny. Maksymalne dzienne spożycie wynosi 3 filiżanki.

Zarówno syropu, jak i herbaty nie można zbyt długo stosować. Najlepiej do momentu ustąpienia objawów przeziębienia.