Jak czyścić piekarnik domowymi sposobami. Sprawdzone instrukcje.

Zastanawiasz się, jak skutecznie wyczyścić piekarnik bez używania chemikaliów? Nic trudnego. Przedstawiamy prostą sztuczkę, dzięki której usuniesz nawet zapieczony tłuszcz. Szybko i bezpiecznie. A wykonanie zadania będzie przysłowiową bułką z masłem.

Czyszczenie piekarnika to zmora każdej gospodyni. Czasochłonne, męczące i nie zawsze efektowne. Czas to zmienić i wypróbować prostą, sprawdzoną metodę. Naturalny, przygotowany w domowych warunkach środek czyszczący usuwa nie tylko brud, ale także zapieczony tłuszcz. Ta prosta sztuczka nie wymaga szczególnych przygotowań – wystarczy cytryna i proszek do pieczenia.

Co potrzebne, czyli niezbędne składniki:

  • świeża cytryna – 1 sztuka;
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie;
  • silikonowa gąbka do naczyń.

Sposób przygotowania:

Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do głębokiej miseczki. Do wyciśniętego soku wsyp proszek do pieczenia. Całość dokładniej wymieszaj. Gdy pojawi się piana, środek będzie gotowy. Zanurz w miksturze silikonową gąbkę do naczyń i za jej pomocą dokładnie wyczyść piekarnik. Nie zapomnij o wyczyszczeniu drzwi.

Następnie przetrzyj piekarnik ściereczką zanurzoną w czystej wodzie. Przetrzyj suchą szmatką i gotowe. Powodzenia!

A oto inne, równie dobre i bezpieczne sposoby, stosowane przez naszych czytelników.

Do czyszczenia piekarnika można wykorzystać popularne mydło do prania. Jak to zrobić? Zetrzyj mydło, wsyp do gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Mydło musi całkowicie się rozpuścić. Następnie wlej wodę mydlaną do garnka, wstaw do piekarnika i zamknij drzwi. Włącz piekarnik z temperaturą 120 stopni i tak pozostaw przez półgodziny.

Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik, otwórz drzwi i umyj w środku używając kuchennego ręcznika. Brud i tłuszcz schodzi bez problemu. Zamiast mydła do prania możesz użyć innego detergentu, rozpuszczonego w wodzie.

Do czyszczenia szyby w piekarniku użyj natomiast sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody. Musi powstać papka, którą należy wetrzeć w drzwiczki i pozostawić na 20 minut, po czym zetrzeć. To jednak nie koniec. Teraz trzeba drzwiczki przetrzeć octem i pozostawić na kolejny kwadrans.

Po wykonaniu obydwóch zabiegów spłucz wszystkie elementy piekarnika wodą i przetrzyj kuchennym ręcznikiem. Możesz też wykonać mieszankę z sody oczyszczonej i octu. Uzyskaną papkę nałóż na wewnętrzną część piekarnika i pozostaw na 20 minut. Wyczyść za pomocą myjki i czystej, ciepłej wody.

Możesz też użyć wody i octu. Litr wody wlej do szklanego pojemnika i dodaj 1 łyżkę stołową octu 9%. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, wstaw pojemnik z mieszanką i pozostaw na półgodziny. Wyłącz piekarnik i przetrzyj ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Pamiętaj, aby robić to, gdy piekarnik jest jeszcze ciepły – dzięki temu szybko i dokładnie usuniesz brud. Jeśli zaistnieje potrzeba, powtórz czynność.

Mocno zabrudzony piekarnik wymaga działań specjalnych. W tym celu najlepiej użyć amoniaku. Dokładniej wetrzyj amoniak w wewnętrzną część piekarnika, zamknij drzwiczki i pozostaw na całą noc. Czynność kontynuuj rano. Do ciepłej wody dodaj dowolny detergent i przemyj piekarnik. Następnie spłucz czystą wodą i wytrzyj do sucha ściereczką lub kuchennym ręcznikiem.

Znajdujące się na dnie piekarnika zabrudzenia oraz kamień usuniesz za pomocą kuchennej soli. Wsyp sól do piekarnika i włącz. Gdy sól zbrązowieje, wyłącz i wyczyść piekarnik za pomocą czystej wody. Zamiast soli możesz użyć także proszek do pieczenia, zmieszany z niewielką ilością wody. Pozostaw papkę na około 20-30 minut – tyle wystarczy, by proszek do pieczenia wchłonął brud i tłuszcz.

W międzyczasie zetrzyj mydło do prania i wymieszaj z i sodą oczyszczoną. Powstałą papką natłuść wnętrze piekarnika i pozostaw na kolejne 3 godziny. Po upływie tego czasu przemyj ciepłą wodą i wytrzyj.

Doskonałe efekty zapewnia również mieszanka składająca się z ¼ szklanki wody, soli kuchennej i sody oczyszczonej. Uzyskaną pastę wetrzyj w zewnętrzną i wewnętrzną część piekarnika i pozostaw na kilka godzin, a nawet na całą noc. Do mieszanki możesz dodać dowolny detergent. Następnie umyj piekarnik ciepłą wodą i dokładnie wytrzyj.

Równie skuteczny jest preparat, który uzyskasz mieszając kwasek cytrynowy, proszek do pieczenia i dowolny detergent. Papka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Po nałożeniu preparatu należy odczekać 20 minut i dokładnie umyć piekarnik. Efekt gwarantowany.