Nawet bez mięsa nasze babcie były w stanie wykarmić rodzinę: Zbiór przepisów na wagę złota.
Niesamowite przepisy naszych babć, o których nie należy zapominać. Choć często mieli w spiżarni tylko podstawowe składniki, potrafili z nich wyczarować niezwykle smaczne dania. To jest dowód!
Najlepsze puree z fasoli na świecie
Składniki:
- 200 g fasoli
- 250 g kaszy
- 300 g ziemniaków
- Smalec
- 1 cebula
- 2 łyżki mąka
- Woda
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć w wodzie na noc. Następnego dnia zagotuj w zimnej wodzie. Dolewamy wody tak aby fasola była całkowicie zakryta – ja dolewam około 2 litrów wody z oczka. Gotujemy delikatnie – każda fasolka potrzebuje innego czasu, sprawdzaj co jakiś czas. Gdy fasola będzie miękka, najpierw dodajemy umytą semolinę i pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż kasza i ziemniaki się ugotują.
Na koniec przygotujemy prostą pieczeń. Podsmaż cebulę na smalcu (nie skąpić smalcu), a następnie wymieszaj mąkę z mieszanką. Gdy mieszanina zmieni kolor na różowy, dolewamy zimnej wody, tak aby uzyskać kremową konsystencję.
Wlać do garnka i wymieszać, zagotować i wyłączyć. Teraz możemy przelać całą miksturę, ja też lubię, gdy nie jest wypalona, można dostosować konsystencję. Nie przejmuj się, gdy po ugotowaniu masa będzie jeszcze lekko płynna, będzie stopniowo coraz bardziej gęstniać, a zgęstnienie będzie również sprzyjać trzaskaniu składników. Podawane z kiszoną kapustą.
Duszona kapusta babci
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule (drobno posiekane)
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka miodu lub cukru
- ziele angielskie i czarny pieprz, liść laurowy, cały kminek
- Tosty: 1 łyżka masła i dwie łyżki mąki pszennej
- Opcjonalnie – drobno pokrojony boczek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odsączamy z soku. Pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę włożyć do garnka, a następnie zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykryła całą kapustę. Do garnka dodajemy również posiekaną cebulę. Dodaję pół łyżeczki soli, miodu, liścia laurowego i pieprzu.
Następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka. Resztę cebuli podsmażamy na smalcu (możemy też dodać boczek). Gdy cebula się ładnie zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.
Podsmaż cebulę z masłem i mąką na złoty kolor, a gdy nabierze ładnego złocistego koloru, wlej do garnka szklankę wody z przegotowanej kapusty. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodać zawartość garnka do gotującej się kapusty i dokładnie wymieszać. Gotuj przez krótki czas, a narodzi się fantastyczna kapusta.