Nawet bez mięsa nasze babcie były w stanie wykarmić rodzinę: Zbiór przepisów na wagę złota.

Niesamowite przepisy naszych babć, o których nie należy zapominać. Choć często mieli w spiżarni tylko podstawowe składniki, potrafili z nich wyczarować niezwykle smaczne dania. To jest dowód!

Najlepsze puree z fasoli na świecie

Składniki:

  • 200 g fasoli
  • 250 g kaszy
  • 300 g ziemniaków
  • Smalec
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąka
  • Woda

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć w wodzie na noc. Następnego dnia zagotuj w zimnej wodzie. Dolewamy wody tak aby fasola była całkowicie zakryta – ja dolewam około 2 litrów wody z oczka. Gotujemy delikatnie – każda fasolka potrzebuje innego czasu, sprawdzaj co jakiś czas. Gdy fasola będzie miękka, najpierw dodajemy umytą semolinę i pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż kasza i ziemniaki się ugotują.

Na koniec przygotujemy prostą pieczeń. Podsmaż cebulę na smalcu (nie skąpić smalcu), a następnie wymieszaj mąkę z mieszanką. Gdy mieszanina zmieni kolor na różowy, dolewamy zimnej wody, tak aby uzyskać kremową konsystencję.

Wlać do garnka i wymieszać, zagotować i wyłączyć. Teraz możemy przelać całą miksturę, ja też lubię, gdy nie jest wypalona, ​​można dostosować konsystencję. Nie przejmuj się, gdy po ugotowaniu masa będzie jeszcze lekko płynna, będzie stopniowo coraz bardziej gęstniać, a zgęstnienie będzie również sprzyjać trzaskaniu składników. Podawane z kiszoną kapustą.

Duszona kapusta babci

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule (drobno posiekane)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • ziele angielskie i czarny pieprz, liść laurowy, cały kminek
  • Tosty: 1 łyżka masła i dwie łyżki mąki pszennej
  • Opcjonalnie – drobno pokrojony boczek

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odsączamy z soku. Pokroić na mniejsze kawałki.

Kapustę włożyć do garnka, a następnie zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykryła całą kapustę. Do garnka dodajemy również posiekaną cebulę. Dodaję pół łyżeczki soli, miodu, liścia laurowego i pieprzu.

Następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka. Resztę cebuli podsmażamy na smalcu (możemy też dodać boczek). Gdy cebula się ładnie zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.

Podsmaż cebulę z masłem i mąką na złoty kolor, a gdy nabierze ładnego złocistego koloru, wlej do garnka szklankę wody z przegotowanej kapusty. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodać zawartość garnka do gotującej się kapusty i dokładnie wymieszać. Gotuj przez krótki czas, a narodzi się fantastyczna kapusta.

Kapusta zasmażana dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięs. Podaję najczęściej z ziemniakami. Jestem tak wielką fanką tego dania, że ​​kapustę zasmażaną jem nawet zimą, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy! 🙂