Koniecznie zapisz przepis: Ta sałatka dunajska wg przepisu mojej babci to mistrzostwo smaku.

Zapewne każdy lubi w zimie korzystać z przygotowanych w sezonie przetworów. To idealne rozwiązanie na święta czy też podczas przygotowania obiadu na szybko.

Składniki:

  • 2 kg papryki (dowolny kolor, wg upodobań),
  • 2 kg cebuli,
  • 2 kg marchewki,
  • 2 kg pomidorów,
  • 400 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 ml octu,
  • 360 g cukru,
  • 2 łyżki soli.

Cebule, marchewki i papryki należy obrać. Pomidory można pokroić w małe plasterki, cebule i papryki w półpierścienie, a marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać je z olejem, octem, cukrem i solą. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą smakowo – tzw. „przegryzły”.

Przygotowaną sałatkę włożyć do większego garnka i gotować na wolnym ogniu średnio 20 minut od chwili zagotowania. Oczywiście należy pamiętać, aby co jakiś czas wymieszać składniki w garnku, aby nie przypaliły się.

Warzywa włożyć do sterylizowanych słoików i dobrze zakręcić przykrywki. Gotowe słoiki odwrócić do góry nogami i przykryć ciepłym kocem najlepiej na całą noc.

Tak przygotowane przetwory można trzymać w spiżarniach w temperaturze pokojowej. Sałatka dunajska świetnie sprawdzi się również jako przekąska podczas rodzinnych spotkań czy nawet podczas wspólnego przebywania przy stole w najbliższym gronie.

Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu w składnikach są tylko podstawowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe produkty. Zasmakuje ona zapewne każdemu. Smacznego!