Cukinia w cieście – 10 min i gotowe: Hit każdej imprezy. Zaskocz swoich znajomych robiąc ją na przyjęcie.

Letnie miesiące obfitują w warzywa, owoce i zioła, których spożywanie jest zdrowe dla naszego organizmu. To najlepszy czas na przygotowywanie dań z owoców sezonowych.

Niewątpliwą letnią królową polskich stołów jest cukinia. Dania z niej przygotowywane smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym

Cukinia to warzywo bogate w witaminy i składniki mineralne. Jest lekkostrawna i ma łagodny smak.  Jest jednym z dwudziestu warzyw, najchętniej uprawianych w naszym kraju.

Cukinię można podawać na różne sposoby – na surowo, smażąc kwiaty cukinii czy przyrządzając tradycyjne leczo. Daniem, które zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy, jest cukinia w cieście. Przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste i szybkie. Nie wymaga przygotowania wielu składników.

Cukinia w cieście – składniki:

  • 2-3 sztuki cukinii (najlepiej młodej)
  • 2 sztuki jajka
  • 10 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka pszenna (według uznania)
  • pieprz i sól do smaku

Cukinia w cieście – przygotowanie

Cukinię obieramy i kroimy w plastry około 1 centymetrowe. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na chwilę, w tym czasie przygotowując ciasto – jajka mieszamy z solą i jogurtem, dodajemy mąkę. Powstałe ciasto musi być płynniejsze niż ciasto na naleśniki.

Kawałki cukinii obtaczamy w naszym cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron do nabrania złocistego koloru. Smacznego!