Pyszny, miękki, niesamowicie aromatyczny kurczak po arabsku smakuje każdemu, kto go spróbuje. I chociaż przywodzi na myśl wspomnienie o dalekich podróżach, przygotowywany jest ze składników, które znaleźć można w każdej kuchni.
Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kotlety. Do wody dodaj posiekane zioła, czosnek i sok z cytryny. Zalej mięso, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 2 godziny.
Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na roztopionym maśle. W misce dokładnie roztrzep jajka, dodaj przyprawy do smaku i wsyp przestudzoną cebulkę.
Marynowane kotleciki zanurz w masie jajecznej, a następnie smaż z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy mięso smaży się na patelni, rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Last Updated on 1 marca 2023 by admin