Jak pozbyć się bólu i zapalenia stawów. Wyeliminuj z diety te niebezpieczne dla stawów produkty.

Jak każda choroba, tak również zapalenie stawów, w dużej mierze pojawia się z powodu nieodpowiedniej diety. Choroba ta dotyka w dużej części osoby starsze, ale zdarzają się także przypadki zachorowań wśród młodzieży i dzieci.

Zapalenie stawów posiada wiele odmian, które objawiają się różnymi dolegliwościami. Coraz częściej wiąże się tę chorobę ze złym odżywianiem. Niektórych produktów spożywczych powinno się unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Naturalne sposoby na zapobieganie zapaleniu stawów

Niektóre produkty niosą ze sobą więcej zagrożeń, niż właściwości zdrowotnych. Aby zapobiec nabyciu zapalenia stawów, warto zrezygnować z jedzenia szprotów.

Te małe rybki nie należą do najbezpieczniejszych artykułów żywieniowych. Wysoka zawartość soli i obecność puryn (substancji powodujących dnę) sprawia, że ryba ta nie jest zalecana w zbyt wielkiej ilości.

Szproty powodują zwiększenie się ilości kwasu moczowego w organizmie, który nie nadąża wydalać jego nadmiarów i w efekcie kwas ten osadza się na powierzchni stawów, powodując ich uszkodzenia.

Zdrowotne właściwości nasion słonecznika także powodują wiele wątpliwości. Obecność dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-6 powoduje choroby skóry, jak również choroby stawów.

Dzieje się to, kiedy nadmiar kwasu odkłada się w stawach i sprawia, że warstwa chrzęstna pomiędzy kośćmi rozpuszcza się i osłabia, powodując przy tym ból i zapalenie.

Twarde sery, typu parmezan, zawierają duże ilości jonów wapnia. Ich zbyt wysokie stężenie w organizmie powoduje skurcze mięśni, bóle kostno-stawowe czy reumatyzm.

Oczywiście nie oznacza to, że powyższych produktów nie wolno jeść – należy je spożywać z umiarem, zwłaszcza, jeśli jest się w grupie ryzyka związanego z nabyciem zapalenia stawów. Często jedynym wyjściem jest zabieg u chirurga. Jednakże warto spróbować naturalnych sposobów.

Naturalne leczenie

Leczenie octem jabłkowym jest bardzo popularną metodą. Leczenie trwa około 2 tygodni i jest niezwykle proste – wystarczy pić szklankę wody z łyżeczką octu przed każdym posiłkiem.

Osoby z wrażliwym żołądkiem, które borykają się z jego chorobami, powinny zmniejszyć dawkę do połowy łyżeczki na porcję – z tym, że kuracja ulega wydłużeniu nawet do czterech tygodni.

Poza octem, warto skorzystać z popularnego czosnku, którego właściwości zdrowotne zna każdy, kto kiedykolwiek chorował na przeziębienie czy grypę. Posiekane 5 główek czosnku należy wymieszać z połową litra czystej wódki i odstawić w ciemne miejsce na 10 dni.

Tak przygotowana nalewka powinna być spożywana w ilości jednej łyżeczki przed posiłkami. Pamiętaj! Straszliwy ból stawów można ukoić lub nawet mu zapobiec dzięki domowym sposobom.