Zrób buraka w ten sposób, a będziesz robiła go tak codziennie. Idealny do obiadu. Szybko i pysznie.

Proste, szybkie i łatwe przepisy są niezastąpione. To jest dokładnie jeden z nich. Potrawa ta może zarówno stanowić danie główne, jak i być do niego przepysznym dodatkiem.

Potrzebne składniki:

  • czosnek,
  • pieprz i sól do smaku,
  • pół kilo niewielkich buraków,
  • majeranek,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem będzie wyczyszczenie buraków, a następnie pokrojenie ich w łódki. Teraz trzeba starannie wyłożyć folią aluminiową naczynie żaroodporne. Umożliwi to umieszczenie w nim buraczków oraz czosnku (ilość ząbków determinuje to, jak ostre w smaku potrawy się preferuje).

Całość należy doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wedle uznania. Na koniec trzeba skropić danie octem i oliwą.

Pieczenie trwa od 60 do 90 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zależy to od wielkości buraków. Powinny być one ponadto przykryte folią, którą można zdjąć pod koniec całego procesu.