Dobry gulasz bez mieszania. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.

Składniki

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 3 kostki masy wołowej
  • 3 łyżki solamylu
  • 1 kg plastrów wołowiny
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki (zależy czy gulasz ma być ostrzejszy)
  • 1,75 l wrzącej wody
  • smalec do wysmarowania formy do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • kminek (mielony i cały)
  • majeranek
  • czosnek prasowany lub granulowany

Przygotowanie

Wołowinę pokroić na kawałki. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Mięso z cebulą włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania (nie ma znaczenia czy naczynie jest szklane czy teflonowe, gulasz musi być przykryty), wymieszać z przyprawami. Rozpuścić masę wołową w niewielkiej ilości wrzącej wody, a następnie dodaj 1 litr wrzącej wody.

Gulasz pieczemy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 250°C. W trakcie pieczenia gulaszu nie dolewać wody, nie mieszać i nie zdejmować pokrywki (gdy robiłam go pierwszy raz wystarczyło tylko zamieszać, ale następnym razem już nie mieszałam i było idealnie).

Gulasz bez mieszania świetnie komponuje się z pieczywem i knedlami.