Roladki kremowe z nadzieniem jabłkowym. Mój przepis na wszystkie okazje.

Małe bułeczki z ciasta przydają się za każdym razem.

Są łatwe, dość szybkie do zrobienia, jabłka nadziewane cynamonem. Jak dodaje autorka przepisu – nadzieniem nie muszą być same jabłka, ale możemy wybrać inne według gustu. Mak, orzech, twaróg lub po prostu marmolada.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • jabłka
  • cynamon

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 5 części. Z każdej części rozwijamy rundę, którą dzielimy na ósemki (8 trójkątów). U podstawy każdego trójkąta ułożyć nadzienie – starte jabłka wymieszane z cynamonem. Zawinąć w roladki. Zaczynamy od szerszej strony.

Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec do zarumienienia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.