Tort paryski. Lepiej zrób podwójną porcję. Smak nie do opisania.

Ciasto paryskie to klasyk, który każda cukiernia robi trochę inaczej.

Czy ty też chcesz poznać triki, które sprawią, że ciało będzie puszyste, bita śmietana ujędrniona, a wszyscy będą błagać o więcej? Przygotowaliśmy procedurę krok po kroku.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • 30 g kakao
  • 4 łyżki letniej wody
  • 70 g grubej mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 40 g kakao

Beszamel:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • usztywniacz

Przygotowanie:

Na masę ubić żółtka z cukrem na pianę, wymieszać z wodą, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dodać ubite białka, miksować na gładką masę. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Wyjmij korpus z formy, usuń papier i pozostaw do ostygnięcia na metalowej podstawce.

Gotujemy beszamel. Masło roztopić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia i wymieszać z mąką, zalać mlekiem, dobrze wymieszać, postawić na kuchence i gotować na małym ogniu. Pozostaw beszamel do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Składniki na krem ​​umieść w misce i ubij, dodaj zimny beszamel w częściach i ubij. Zajmuje to około 20 minut, krem ​​musi się błyszczeć.

Przywracamy ciało do formy, nakładamy na nie krem ​​i rozprowadzamy. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej do następnego dnia. Kremówkę rozdzielić do dwóch misek, do jednej dodać 3-4 łyżeczki kakao, ubić i udekorować nim ciasto.