Strudel z białego jogurtu. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Masz dość robienia strudla z ciasta francuskiego?

Spróbuj czegoś nowego, mamy dla Ciebie świetny przepis. Dzięki jogurtowi ciasto jest giętkie, świetnie się z nim pracuje, a ponadto jest uniwersalne i nadaje się zarówno do wypieków na słodko, jak i na słono. Teraz wystarczy wybrać najlepsze wypełnienie.

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki półgrubej
  • 250 g tłuszczu do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 biały jogurt 200 g
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • obrane jabłka pokroić na większe kawałki
  • cukier
  • trochę mielonego cynamonu
  • rodzynki
  • połówki orzecha włoskiego
  • bułka tarta
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miękkim tłuszczem, jajkiem, jogurtem i szczyptą soli zagnieść elastyczne ciasto.


Podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj na oprószonym mąką wałku na cienki placek (ok. 1/2 cm) na prostokąt. Lekko posyp środek talerzy bułką tartą, ułóż jabłka, lekko posyp rodzynkami, posyp cukrem i odrobiną mielonego cynamonu. Na wierzch ułożyć orzechy włoskie.

Zawinąć z czterech stron, przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 25-30 minut, w zależności od gęstości ciasta, w temperaturze 170 stopni.