Roladki z pieczonego kotleta. Dawno nie robiłam tak dobrych kotlecików. Przepis.

Roladki mięsne z szynką i serem należą do ulubionych dań, zwłaszcza wśród dzieci.

Możesz użyć mięsa drobiowego lub wieprzowego. Ten przepis dotyczy faszerowanych klopsików zawiniętych w boczek. Zapiekane są razem z warzywami, dzięki czemu mają wspaniały smak, a mięso jest cudownie soczyste.

Składniki:

  • 4 plastry kotleta bez kości
  • 4 plastry wysokiej jakości szynki
  • 8 plastrów sera wędzonego (np. Królewskiego)
  • 4 plastry boczku wiejskiego
  • sól
  • mielony pieprz
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 dużej czerwonej kapusty
  • 1 główka czosnku
  • 1 mała cebula
  • 200 ml mocnego bulionu mięsnego
  • 200 g śmietanki kremówki (1 szklanka)

Przygotowanie:

Rozbij plastry mięsa, posól je i pieprz. Na każdym kawałku połóż plaster szynki i dwa plastry sera. Zroluj ciasno roladki, owiń je plasterkiem boczku i umieść w wysmarowanej tłuszczem blaszce. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek również obieramy i kroimy w plasterki. Pokrój paprykę i pomidory na 8 części.

Przestrzeń między bułeczkami wypełnić warzywami. Wmieszaj śmietanę do bulionu. Wlać całą zawartość naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180-200°C przez 60 minut.

Polecam użyć mniejszej formy do pieczenia, aby płyn nie zredukował się za bardzo i zostało więcej pysznego soku.