Ciasto, w którym się zakochasz: Jabłkowe tornado- pyszne ciasto łączące w sobie czekoladę oraz kwaśną śmietanę.

Jabłkowe tornado to pyszne ciasto łączące w sobie czekoladę oraz kwaśną śmietanę.

Jest niezwykle łatwe w wykonaniu, zatem warto wypróbować je u siebie!

Składniki:

  • 5 jabłek,
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżki kako,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
  • 1 op. małego proszku do pieczenia,
  • dowolny dżem,
  • 2 szkl. śmietany,
  • 2 tabliczki czekolady.

Sposób przygotowania:

Jabłka po umyciu i obraniu należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce połączyć mąkę wraz z cukrem, mlekiem, olejem, jajkami, wanilią, kakao, cynamonem oraz sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać do nich starte jabłka. Całość dokładnie wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze wynoszącej 180 stopni przez około 30 minut.

Po upływie tego czasu, ciasto sprawdzić czy zostało upieczone do suchego patyczka. W przeciwnym razie wydłużyć czas.

Wierzch posmarować dżemem. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę wymieszać ze śmietaną i przykryć tym deser.