Morelowo-jabłkowy strudel wg przepisu mojej babci: Lepiej zrób podwójną porcję.

Przepisy babci to często pamiątki rodzinne, a kiedy zaczynamy je przygotowywać, sukces jest zwykle gwarantowany z góry. Spróbuj tego przyjemnie kwaśnego strudla z jabłkami i kompotem z moreli, który zadowoli miłośników mniej słodkich wypieków.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g tłuszczu
  • 1 całe jajko
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • sól
  • 2 starte jabłka
  • 0,7 l kompotu morelowego

Przygotowanie

Z mąki, tłuszczu, jajka, wody, octu i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto, a w międzyczasie przygotowujemy nadzienie z utartych jabłek, odsączonych i pokrojonych moreli oraz budyniu w proszku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na większy placek. Przygotuj papier do pieczenia zgodnie z rozmiarem blachy do pieczenia. Na cieście rozsmarować przygotowane nadzienie owocowo-cytrusowe. Ciasto z nadzieniem rozwałkować na kształt pantofli.

Nakłuć powierzchnię i posmarować roztrzepanym jajkiem. Umieścić na blasze do pieczenia i piec w średniej temperaturze, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące, w zależności od rodzaju piekarnika.