Roladki z kurczaka z serem zapiekane na ziemniakach. Dawno nie robiłam tak dobrych kotlecików.

Roladki z kurczaka z serem zapiekane na ziemniakach – sposób przygotowania

Świetnym pomysłem na obiad lub kolację są pikantne roladki z piersi kurczaka nadziewane i posypane serem. Piecz je bezpośrednio w piekarniku z ziemniakami jako przystawką.

Marynata do mięsa

  • pierś z kurczaka – 3 szt
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • Włoskie zioła – do smaku
  • słodka papryka – do smaku

Sos

  • olej roślinny – 200 ml
  • jajka – 4 szt
  • ocet – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • musztarda – 1 łyżka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Do napełniania i posypywania

  • twardy ser – 150 gr
  • pietruszka – 1 garść
  • czosnek – 2 ząbki

Na ziemniaki

  • ziemniaki – 4 szt
  • olej – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • słodka papryka – do smaku

Przygotowanie

Większe kotlety z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, aby były cieńsze, a następnie rozbij je. Przygotuj mieszankę soli, czarnego pieprzu, włoskich ziół i słodkiej papryki i dopraw nią plastry mięsa. Włóż olej roślinny, jajka, ocet, musztardę i czosnek do miski i ubij majonez ręcznym mikserem.

Natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i wszystko razem wymieszać. Następnie zetrzyj ser i podziel go na pół. Wymieszaj połowę z pietruszką i czosnkiem. Rozłóż mieszankę majonezu po jednej stronie plastrów, zachowując około połowy mieszanki. Mięso posyp mieszanką serową z natką pietruszki i czosnkiem i zwiń w roladki.

Pokrój ziemniaki w plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. W misce wymieszaj je z solą, pieprzem, słodką papryką i olejem roślinnym. Dokładnie wymieszaj, aby ziemniaki dokładnie pokryły się przyprawami i olejem.

Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju. Rozłóż ziemniaki na dnie i ułóż na nich bułki. Wierzch posmarować pozostałą mieszanką majonezu. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut. Następnie posyp bułki drugą połową sera i ponownie włóż do piekarnika na 5 minut.

Roladki podajemy z ziemniakami. Smacznego!