Roladki z kurczaka z serem zapiekane na ziemniakach. Dawno nie robiłam tak dobrych kotlecików.
Roladki z kurczaka z serem zapiekane na ziemniakach – sposób przygotowania
Świetnym pomysłem na obiad lub kolację są pikantne roladki z piersi kurczaka nadziewane i posypane serem. Piecz je bezpośrednio w piekarniku z ziemniakami jako przystawką.
Marynata do mięsa
- pierś z kurczaka – 3 szt
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- Włoskie zioła – do smaku
- słodka papryka – do smaku
Sos
- olej roślinny – 200 ml
- jajka – 4 szt
- ocet – 2 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
- musztarda – 1 łyżka
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Do napełniania i posypywania
- twardy ser – 150 gr
- pietruszka – 1 garść
- czosnek – 2 ząbki
Na ziemniaki
- ziemniaki – 4 szt
- olej – 2 łyżki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- słodka papryka – do smaku
Przygotowanie
Większe kotlety z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, aby były cieńsze, a następnie rozbij je. Przygotuj mieszankę soli, czarnego pieprzu, włoskich ziół i słodkiej papryki i dopraw nią plastry mięsa. Włóż olej roślinny, jajka, ocet, musztardę i czosnek do miski i ubij majonez ręcznym mikserem.
Natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i wszystko razem wymieszać. Następnie zetrzyj ser i podziel go na pół. Wymieszaj połowę z pietruszką i czosnkiem. Rozłóż mieszankę majonezu po jednej stronie plastrów, zachowując około połowy mieszanki. Mięso posyp mieszanką serową z natką pietruszki i czosnkiem i zwiń w roladki.
Pokrój ziemniaki w plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. W misce wymieszaj je z solą, pieprzem, słodką papryką i olejem roślinnym. Dokładnie wymieszaj, aby ziemniaki dokładnie pokryły się przyprawami i olejem.
Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju. Rozłóż ziemniaki na dnie i ułóż na nich bułki. Wierzch posmarować pozostałą mieszanką majonezu. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut. Następnie posyp bułki drugą połową sera i ponownie włóż do piekarnika na 5 minut.