Sprawdza się też dla osób, które muszą być na specjalnej diecie, na przykład tej bezglutenowej. Odmian ryżu jest bardzo dużo i warto z nimi eksperymentować, by rozsmakować się w tym dodatku do warzyw, mięsa, a nawet do deserów!
Umyj ryż, a następnie włóż go do dużej, głębokiej miski i zalej wodą. Po dokładnym wymieszaniu ziaren ryżu rękami wylej wodę. Powtarzaj te czynności tak długo, aż woda będzie całkiem czysta.
Umyty dokładnie ryż zalej zimną wodą, po czym zakryj miskę ręcznikiem papierowym albo ścierką. Odstaw na 2 godziny minimum. Dobrym pomysłem jest namoczenie ryżu dzień wcześniej w nocy albo rano, by wieczorem można już zjeść go na obiadokolację.
Wodę po namoczonym ryżu wylej, a potem dokładnie umyj ziarna raz jeszcze. Po tej procedurze umieść ryż najlepiej w garnku o grubym dnie, ewentualnie na patelni i zalej go wodą.
Last Updated on 27 marca 2023 by admin