Chleb bez wyrabiania ciasta – Łatwiej niż myślisz. Połącz składniki wieczorem i rano wstaw do piekarnika – efekt Cię zaskoczy.

Zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić pyszny domowy chleb bez użycia wyrabiania ciasta? Oto przepis, który na to pozwala!

Do przygotowania przepysznego chleba będziesz potrzebował:

  • 3 szklanki mąki pszennej (można zastąpić 1 szklanką mąki graham lub mąki orkiszowej),
  • 1 łyżkę oleju,
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżeczkę drożdży instant,
  • 1 łyżeczkę kminku
  • 1 łyżeczkę soli.

Aby przygotować ciasto, należy wsypać mąkę, drożdże, kminek, sól, olej i letnią wodę do miski, wymieszać składniki, przykryć i odstawić na noc (od 8 do 12 godzin). Najlepiej przygotować ciasto wieczorem, a rano upiec chleb.

Następnie, aby upiec chleb, należy posmarować formę do pieczenia olejem i włożyć do niej ciasto. Posypać wierzch makiem lub sezamem i piec pod przykryciem w temperaturze 230 stopni przez pół godziny. Po upływie czasu, należy odkryć formę i piec jeszcze przez 15 minut, aby bochenek miał chrupiącą skórkę. Po upieczeniu, chleb należy ostudzić i pokroić na kromki.

Smacznego!