Nie uwierzysz, jak ta zupa z klopsikami przyspieszy twój metabolizm i zacznie topić twoje kilogramy.

Wartości odżywcze i wyjątkowy smak łączą się w mięsie z drobiu, co sprawia, że jest to produkt niezwykle wszechstronny. Szczególnie polecane dla pacjentów są zupy na bazie kurczaka, takie jak rosół, które działają wzmacniająco i poprawiają samopoczucie.

Zupy z kurczaka cieszą się popularnością wśród wielu osób dzięki swojej prostocie i szybkości przygotowania, a także różnorodnemu smakowi. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową zupę z kurczaka z klopsikami!

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g pieczarek
  • ulubione przyprawy do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g bagietki

Przygotowanie:

Na początek posiekaj marchewkę na cienkie plasterki, następnie w 2 litrach bulionu warzywnego na średnim ogniu przez około 10 minut ugotuj kurczaka z marchewką. W międzyczasie możesz przygotować klopsiki. Weź kilka kawałków bagietki lub bochenka i wydrąż z nich miąższ. Powinno być tyle chleba, aby zmieścił się w dłoni.

W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko. Następnie dodaj sól i pieprz oraz ulubione przyprawy do smaku. Składniki zblenduj za pomocą blendera. W wyniku powinna powstać wilgotna i lepka masa. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać więcej śmietany. Jeśli zaś jest zbyt rzadka, należy dodać chleb lub filet.

Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem, a następnie używając dwóch małych łyżek stołowych lub dużych łyżeczek do herbaty, uformuj klopsiki i od razu włóż je do bulionu. Podczas gotowania klopsików drobno posiekaj 50 g pieczarek, a następnie dodaj je do bulionu i gotuj przez kolejne 3 minuty.

Zupę najlepiej podawać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.