Nie ma nic lepszego niż to – Najsmaczniejsza pierś z kurczaka, jaką kiedykolwiek zrobiłam dzięki przepisowi z restauracji.

Kurczak to idealny składnik na szybki obiad lub kolację. W naszych domach często podajemy roladki z kurczaka faszerowane, które są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania tego dania.

Dla ziemniaków:

  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 30 ml oleju roślinnego.

Dla mięsa:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • mielona czerwona papryka,
  • zmielony czarny pieprz,
  • sól,
  • zioła według uznania.

Dla majonezu domowego:

  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Dla farszu:

  • 150 g sera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki.

Jak przygotować:

Pokrój ziemniaki na plastry po wcześniejszym umyciu i obraniu. Kolejno dodaj do nich mieloną paprykę, czarny pieprz i olej, a potem umieść w żaroodpornym naczyniu – dokładnie wymieszaj.

W poziomej linii równo na pół rozetnij piersi z kurczaka, przykryj folią i rozbij tłuczkiem.

Połącz w małej misce sól, mielony pieprz i wybrane zioła. Mieszanką posyp mięso z obu stron i wmasuj dokładnie dłońmi.

Wymieszaj w szklance za pomocą blendera ręcznego wszystkie składniki na majonez: olej, ocet, jajko, musztardę i przeciśnięty w prasce czosnek. Kolejno połącz posiekaną natkę pietruszki, starty ser i czosnek.

Zwiń roladki z piersi z kurczaka po poprzednim nasmarowaniu majonezem i wypełnieniu farszem.

Tak wykonane rolady ułóż na warstwie ziemniaków i posmaruj majonezem.

Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie posyp wierzch roladek startym serem i piecz jeszcze przez 5 minut w temperaturze 180°C.

Soczyste roladki drobiowe są gotowe do skonsumowania. Życzymy smacznego!