Mając 53 lata, odkryłem sposób na bóle nóg, obrzęki i żylaki – Dowiedz się w jaki sposób.
W ciałach istnieje możliwość wystąpienia obrzęków, co oznacza gromadzenie się nadmiernych ilości płynów. Obrzęki najczęściej dotyczą opuchniętych dłoni, nóg, kostek i worków pod oczami.
Zatrzymanie wody jest częstym doświadczeniem kobiet w czasie ciąży lub tuż przed menstruacją, a także może obciążać serce i inne narządy, co wpływa negatywnie na wagę. Osoby powyżej 50 roku życia, prowadzące niezdrowy lub siedzący tryb życia, są szczególnie narażone na ten problem.
Aby złagodzić ból i dolegliwości związane z obrzękami, można zastosować leczenie pokrzywą lub kąpielami stóp z dodatkiem tej rośliny.
Aby wykorzystać pokrzywę w leczeniu, należy zerwać ją z korzeniami, umyć i namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie odcedzić, podgrzać, ale nie gotować. Kąpać się w tak przygotowanej miksturze przez około 20 minut. Kąpiel pokrzywowa może również pomóc w przypadku żylaków.
Innym skutecznym sposobem na usuwanie nadmiaru płynów z organizmu jest stosowanie leku z czarną rzodkiewką, który zawiera dużą ilość potasu.
Aby przygotować ten lek, należy zetrzeć 200 g czarnej rzodkwi na tarce, dodać 40 ml soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Mieszaninę należy spożywać 4-5 razy dziennie, po 30-40 g przez tydzień.
Herbata z pietruszki zapobiegnie obrzękom.
Aby przygotować herbatę, należy zalać 5 łyżeczek pietruszki 500 ml wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Następnie odcedzić i pić 3 razy dziennie, jednak należy uważać, by nie przesadzić z ilością, maksymalnie do 1 litra dziennie, szczególnie jeśli jest się kobietą w ciąży.
Melony, arbuz, zielona herbata, seler, żurawina, szparagi, łopian, mniszek lekarski, imbir, marchew, ogórki i cynamon są dobrymi źródłami diuretyków, które pomagają zwalczać obrzęki i zmniejszyć zatrzymanie wody w organizmie. Imbir wspomaga eliminację toksyn i poprawia trawienie, a cynamon z dodatkiem chromu pomaga kontrolować apetyt i wzmocnić odporność.
Obecność potasu w szparagach pomaga zapobiegać zatrzymywaniu wody w organizmie, a przeciwutleniacze i witaminy zawarte w marchwi wspierają proces detoksykacji.
Duża ilość wody oraz kwas kawowy obecny w ogórkach przyspiesza eliminację kwasu moczowego, zaś żurawina, bogata w antyoksydanty i witaminę C, pomaga pozbyć się nadmiaru wody i chroni komórki przed uszkodzeniami.
Nadmiar płynów z organizmu usunie również wysoka zawartość wody, która zawarta jest w melonach. Aby usunąć nadmiar wody z organizmu, warto rozważyć przeprowadzenie 7-dniowej kuracji.
Można spróbować herbaty zielonej z liściem laurowym, cynamonem i wodą, która pomoże regulować proces wydalania wody i zmniejszyć obrzęki.
Jednak ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu – należy pić dużo zwykłej wody. Wodę należy zagotować, dodać 1 laskę cynamonu, 1-2 liście laurowe i 3 łyżki herbaty zielonej, następnie przykryć i parzyć przez 15 minut.
Po upływie czasu należy przecedzić napój przez sitko lub gazę i pić trzy razy dziennie: na czczo rano, po śniadaniu i przed snem. Kurację należy kontynuować przez tydzień, a następnie zrobić przerwę na 1-2 tygodnie między kolejnymi kuracjami, aby samodzielnie ocenić efekty.