Wszystkie luźne składniki wymieszać. Dodać mleko, żółtka, roztopione masło i smalec. Będziemy przetwarzać ciasto. Używam ugniatarki. Niech powstanie. Gdy objętość wzrośnie około 2x, przetwarzamy ją z powrotem do mniejszego rozmiaru. Pozwól powstać ponownie. Zajmuje to około godziny w normalnej temperaturze pokojowej. Zostawiam do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem.
Nałóż ciasto na wałek i wyrabiaj ręcznie. Rozłóż i dodaj kawałki migdałów, rodzynki, startą gałkę muszkatołową i do smaku owoce kandyzowane. Dobrze wyrobić i podzielić na 2 mniejsze części. Tworzymy dwa okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na wysmarowanej tłuszczem blasze lub papierze do pieczenia na kolejne 1/2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Robimy krzyż na gipsie, możemy użyć nożyczek. Piec przez 10 minut. Następnie przykryj pastę folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 160°C. Piec przez 30 minut. Wyjąć krem, zdjąć folię, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec do zrumienienia.
Last Updated on 7 kwietnia 2023 by admin