Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól i cukier.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Wlać roztopione masło.
Na koniec stopniowo dolewaj wody. Wymieszaj trzepaczką. Dobrze wymieszaj, aż grudki mąki znikną.
Rozgrzej olej na patelni na małym ogniu. Następnie delikatnie wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.
Łyżką nabierać ciasto. Wlać do miski i rozprowadzić w kółko. Smaż naleśniki w średnio-niskiej temperaturze.
Delikatnie dociśnij krawędzie. I obracamy naleśnik. Kiedy zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza, zwiększ ciepło do średniego, aby powstały jeszcze większe pęcherzyki.
Często obracaj patelnię , aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Miękki, puszysty naleśnik można podać np. z ulubionym sosem.
Last Updated on 19 kwietnia 2023 by admin