Składniki podane w tym przepisie spokojnie wystarczą na sporej wielkości bochenek chleba, wykonany w dużej keksówce. Jeśli wydaje Ci się, że to za duża ilość, dostosuj proporcje składników, zmniejszając w ten sposób chlebek na przykład o połowę.
Pierwszy krok to przygotowanie zaczynu. Wsyp drożdże do ciepłej wody i pozostaw na 10 minut. Wszystkie sypkie składniki umieść w dużej misce, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do nich zaczyn (czyli przygotowaną wcześniej wodę z drożdżami).
Natłuść keksówkę, a potem obsyp ją bułką tartą. Ciasto delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ciasto umieszczone już w keksówce odstaw jeszcze na trochę w ciepłe miejsce, by znowu mogło wyrosnąć. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a potem włóż do niego chleb. Piecz przez 1 godzinę. Jedz dopiero po ostygnięciu, a najlepiej dopiero na następny dzień.
Last Updated on 26 kwietnia 2023 by admin