Historia na talerzu: Kiedyś naleśniki były pożywieniem biedoty. Dziś przygotujesz najsmaczniejsze z kwaśnej śmietany
Naleśniki, placuszki czy inne naleśniki na słodko lub na słono to jedne z podstaw sztuki kulinarnej.
Chociaż przepis na prosty naleśnik jest prawie taki sam na całym świecie, różne kraje znalazły sposoby, aby zrobić to danie po swojemu.
Z dżemem i serem
Tutaj lubimy je z dżemem, w Stanach naleśniki smaruje się syropem klonowym i masłem, Brytyjczycy dodawali do nich brandy, Francuzi słyną z najcieńszych naleśników z mąki pszennej lub gryczanej bez spulchniaczy, a w Wenezueli podają kukurydziane cachapas zalewają ostrym sosem i dodają ser. Inny region, inne smaki!
Starożytni Grecy i Ötzi
Chociaż pierwsza pisemna wzmianka o naleśnikach jako płaskich plackach pochodzi ze starożytnej Grecji w VI wieku p.n.e, w 2022 roku naukowcy prowadzący wykopaliska w kompleksie jaskiń Shanidar w Iraku odkryli zwęglone pozostałości niektórych z najstarszych pozostałości gotowanej żywności na świecie. Kulinarnym przysmakiem sprzed 70 000 lat był naleśnik , płaski naleśnik z ciasta skrobiowego.
Zanim prehistoryczny alpinista Ötzi wyruszył na swoją ostatnią wędrówkę 5300 lat temu, jednym z jego posiłków były naleśniki , czyli pieczony placek pszenny, jak wykazały badania jego mumii.
Śpiewali je poeci
Około 500 r p.n.e ateński poeta Kratinus poetycko opisał słodkie ciastka miodowe jako „gorące płaskie ciasto ociekające poranną rosą”.
Pod koniec II wieku p.n.e. grecki lekarz Galen zamieścił w swoim dziele O właściwościach żywności przepis podobny do tego, jak dziś przygotowuje się ukraińskie i rosyjskie bliny lub kanadyjskie patelnie: „ Oliwę wlewa się do garnka, który stawiano na bezdymnym ogniu, a gdy był gorący, wlewano do niego mąkę pszenną namoczoną w dużej ilości wody” .
Jedzenie ubogich czy luksusowy deser?
W XV wieku przepis na naleśniki znalazł się w książkach kucharskich Anglika Thomasa Austina. W XVIII w. pisano o nich jako o jednym z najtańszych pokarmów.Dzięki dostępnym składnikom, gdyż można było użyć mąki pszennej, gryczanej i kukurydzianej, naleśniki szybko stały się pożywieniem biedoty.
Luksusowym deserem są natomiast naleśniki czy placuszki. Aby były ładne i puszyste, zaczęto dodawać do nich różne środki spulchniające. Z czasem sodę oczyszczoną i śnieg z białek jaj zastąpiono proszkiem do pieczenia. Zamiast wody do ciasta dodaje się mleko lub nawet śmietankę.
Śniadanie, obiad, kolacja i deser
Każda kultura i każdy naród ma swoją własną wersję naleśnika – a wraz z nią własną historię. W niektórych krajach naleśniki są zazwyczaj pożywieniem śniadaniowym, na przykład w Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych, w Holandii pannenkoeken je się na śniadanie, obiad i kolację, podobnie jak buchimgae w Korei. Farinata , płaski placek z mąki z ciecierzycy, jest podawany jako przystawka w Ligurii we Włoszech, a we Francji jest znany jako socca.