Marzyłeś kiedykolwiek o świeżych, zdrowych warzywach z własnej działki, które są wolne od szkodliwych nawozów i pestycydów? Tymczasem co robimy, gdy nasze zieleniaki proszą o odrobinę dobrodziejstwa? Otóż, mamy dla Ciebie wyśmienite rozwiązanie – soda oczyszczona!
Ta bezpieczna i wszechstronna substancja, obecna w niemal każdej kuchni, okazuje się doskonałym nawozem dla roślin. Nawet jeżeli jesteś początkującym ogrodnikiem, to z łatwością go zastosujesz.
Zacznij maksymalnie dwa tygodnie po posadzeniu ogórków. To stymuluje wzrost roślin, które wypuszczają więcej, silniejszych gałęzi.
W konewce rozpuszczamy 80g sodu w 10L gorącej wody, czekamy aż woda ostygnie i podlewamy nią ogórki. Pamiętaj! Nie kieruj nawozu na liście czy gałęzie – może to spowodować „oparzenia” roślin i ich wysuszenie.
Drugie nawożenie, stosowane dwa tygodnie po pierwszym, zwiększa liczbę pączków kwiatowych, co przekłada się na większe zbiory w przyszłości. Przygotuj i użyj nawoź tak samo, jak za pierwszym razem.
Kiedy zauważysz na roślinach żółte liście, pora na trzecie nawożenie. To pomoże przyspieszyć formowanie i utrzymanie małych ogórków.
W konewce rozpuszczamy 60g sodu w 10L gorącej wody, czekamy aż woda ostygnie, dodajemy kilka kropel jodu i podlewamy rośliny. Pamiętaj, omijamy liście i gałęzie.
Last Updated on 21 czerwca 2023 by admin