Sos koperkowy. Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.

Składniki:

  • 40-50 g masła
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 litra mleka
  • 250 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • sól
  • rosół (woda)
  • cukier
  • ocet
  • pęczek młodego koperku

Proces przygotowania

W rondelku rozgrzewamy masło i mieszamy z nim mąkę. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Zagotuj sos, dostosuj gęstość, rozcieńczając go bulionem lub odwrotnie, lekko zagęszczając odrobiną mąki rozmieszanej w mleku.

Dodać sól, zagotować i wlać ubitą śmietanę z ubitymi żółtkami. Doprowadź do wrzenia, pozwól mu bulgotać i wyłącz.

Do gorącego garnka dodać drobno posiekany koperek i doprawić smak cukrem i odrobiną octu. Podawać z jajkiem na twardo lub gotowaną wołowiną.