Mieszanka z kurczakiem – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Mieszanki z kurczakiem cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkie i łatwe przygotowanie. Nie zawsze mamy czas i ochotę stać przy piecu przez długi czas. Kiełbasa nadaje potrawie lekko pikantnego smaku, gotowa mieszanka podawana jest z frytkami, ryżem lub puree ziemniaczanym.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • mielona słodka papryka
  • 2 domowe kiełbaski
  • przyprawy do grilla
  • przyprawy do gyrosa
  • 2 duże cebule
  • olej (roślinny lub oliwkowy)
  • sól
  • pieprz

Proces przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a kiełbasę w krążki. Wszystko przełożyć do miski i posypać odrobiną przyprawy do grilla, przyprawą do gyros, mieloną papryką i skropić odrobiną oleju. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy.

Po około 10 minutach zalać mieszanką mięsną niewielką ilością wody, aby powstał sok i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tej mieszanki mięsnej możemy przygotować frytki, puree ziemniaczane lub ryż.