Z ciasta, które w niekonwencjonalny sposób miesza się z majonezem, można przygotować bardzo smaczne placuszki. Pani Maria przekazała nam swój ulubiony przepis.
Do miski wlać letnie mleko, dodać łyżeczkę cukru, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać mąkę, żółtka, majonez, sól, rum i resztę cukru. Ręcznie lub w robocie kuchennym wyrobić grube, nieklejące się ciasto, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Zawiń ciasto w rulon. Jeśli się przyklei, użyj trochę oleju, nie posypuj go. Rozwałkuj go na placek o grubości około centymetra i okrągłym nożem wytnij muffiny. Następnie zrób dziurkę w środku każdego z nich palcem. Pozwól im rosnąć przez 15 minut.
Rozgrzej tyle smalcu (lub oleju), aby placuszki pływały w tłuszczu i smaż je z obu stron na złoty kolor. Udekoruj je dżemem i bitą śmietaną na wierzchu. Ale możesz też użyć marmolady, kwaśnej śmietany lub czegokolwiek innego, co lubisz.
Last Updated on 3 lipca 2023 by admin