Placuszki majonezowe z dżemem i bitą śmietaną. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Placuszki z majonezu z dżemem i bitą śmietaną – sposób przygotowania

Z ciasta, które w niekonwencjonalny sposób miesza się z majonezem, można przygotować bardzo smaczne placuszki. Pani Maria przekazała nam swój ulubiony przepis.

Składniki

  • mleko – 300 ml
  • drożdże – 1 kostka
  • cukier – 2 łyżki + 1 łyżeczka
  • rum – 2 łyżki
  • zwykła mąka – 500 gr
  • żółtko – 3 szt
  • majonez – 100 gr
  • sól – 1 szczypta
  • smalec – w razie potrzeby
  • dżem – w razie potrzeby
  • bita śmietana – wedle uznania

Przygotowanie

Do miski wlać letnie mleko, dodać łyżeczkę cukru, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać mąkę, żółtka, majonez, sól, rum i resztę cukru. Ręcznie lub w robocie kuchennym wyrobić grube, nieklejące się ciasto, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Zawiń ciasto w rulon. Jeśli się przyklei, użyj trochę oleju, nie posypuj go. Rozwałkuj go na placek o grubości około centymetra i okrągłym nożem wytnij muffiny. Następnie zrób dziurkę w środku każdego z nich palcem. Pozwól im rosnąć przez 15 minut.


Rozgrzej tyle smalcu (lub oleju), aby placuszki pływały w tłuszczu i smaż je z obu stron na złoty kolor. Udekoruj je dżemem i bitą śmietaną na wierzchu. Ale możesz też użyć marmolady, kwaśnej śmietany lub czegokolwiek innego, co lubisz.

Smacznego!