Ciastka drożdżowe można przygotować w wielu różnych wariantach. Pani Renata przekazała nam przepis, według którego są nadziewane twarogiem i dżemem.
Do naczynia miksującego wlać letnie mleko, dodać cukier, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać olej, jajka (zamiast 2 można użyć 3 żółtek), skórkę z cytryny, mąkę pszenną i szczyptę soli. Wyrobić gęste, nieklejące się ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotuj nadzienie z twarogu. Użyj twarogu w kostce. Dodaj cukier puder, żółtko, cukier waniliowy i rodzynki. Jeśli jest za rzadkie, można je zagęścić budyniem waniliowym. Około jednej czwartej torebki budyniu przypada na 1 kostkę twarogu.
Użyj dżemów takimi, jakie są. Mąkę, cukier puder i masło mieszamy w misce i robimy kruszonkę. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawamy z niej ciastka, robimy w nich dziurki, napełniamy twarogiem i odrobiną dżemu i posypujemy bułką tartą.
Last Updated on 3 lipca 2023 by admin